İranlı yetkili: Avrupa'nın nükleer anlaşma konusunda adımları yetersiz

İran Dış İlişkiler Stratejik Konseyi Başkanı Harazi, İran'la nükleer anlaşma olan Kapsamlı Ortak Eylem Planı konusunda Avrupalıların bugüne kadar yaptıklarının Tahran'ın beklentilerini karşılamadığını, Avrupa'dan fiili uygulama beklediklerini dile getirdi.

Haber Merkezi

İran İslam Cumhuriyeti Dış İlişkileri Stratejik Konseyi Başkanı Kemal Harazi, ülkesinin Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) konusunda Avrupalıların fiili uygulamalarını beklediklerini belirterek, Avrupa’nın bugüne kadar yaptıklarının İran’ın beklentilerini karşılamadığını ve Avrupalıların taahhütlerine ne kadar bağlı olduklarının görülmesi gerektiğini söyledi.

'DESTEK PAKETİ HÂLÂ UYGULANMADI'

IRNA'nın haberine göre, Pekin Uluslararası Araştırmalar Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelen Harazi, "Avrupa, KOEP’e destek için bazı adımlar atmıştır fakat olması gerektiği gibi açık bir şekilde taahhütlerini yerine getirmemiştir. Avrupa ile iyi müzakereler yapılmıştır. Avrupa’nın destek paketi hâlâ uygulanmamıştır ve umarım bu paket gelecek aylarda uygulanmaya konar ve bu da Avrupa firmalarına bir garanti oluşturur’’ dedi.

Avrupa’nın İran’ın isteklerini yerine getirmediği takdirde İran’ın da kararını vereceğini ifade eden Harazi, "O durumda KOEP’in olup olmaması fark etmez, İran o şartlarda KOEP ile ilgili taahhütlerinin bir bölümü veya tamamını durdurma hakkına sahip olacaktır. Biz hâlâ bunu yapmadık ve karşı tarafın taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz" dedi.

Harazi, İran’ın Avrupa, Çin ve Rusya ile ilişkilerinin farklı ve gelişmekte olduğunu belirterek, "Amerika’nın baskı ve saldırıları karşısında Çin ve Rusya ile koordinasyon içindeyiz ve yakın işbirliğiyle ilerliyoruz" dedi.