İranlı kadın matematik dehası Mirzakhani yaşamını yitirdi

Uluslararası alanda ünlü İranlı matematikçi Meryem Mirzakhani, kanserden hayatını kaybetti.

Dış Haberler

İranlı matematik dehası ve Fields madalya ödülünün ilk kadın sahibi olan Meryem Mirzakhani, kanser hastalığından hayatını kaybetti.

MehrNews'te yer alan habere göre İran dışişleri bakanlığı sözcüsü, ''Dünyadaki tüm İranlılar, Meryem Mirzakhani'nin ruhu için dua ederken, dahi matematikçinin gururunu taşıyor'' dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Gasemi, günümüz matematiğinin önde gelenisimlerinden birisi olan Dr. Meryem Mirzakhani'nin tamamen iyileşmesi için umutlandığını ve İran İslam Cumhuriyeti'ne bu konuda, her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu söylemişti.

MERYEM MİRZAHANİ KİMDİR?

1977'de Tahran'da doğan Mirzakhani, burada büyüdü. Parlak bir genç olan Mirzakhani, Uluslararası Matematik Olimpiyatı'nda (Hong Kong, 1994) 42 puan üzerinden 41 puan ve bir sonraki yıl yine aynı olimpiyatta diğer 14 katılımcıyı da geride bırakarak 42 puan üzerinden 42 puan ile altın madalya kazandı.

Matematik dehası, İran'ın Şerif Teknik Üniversitesi'nin Matematik Bölümü'nden mezun oldu.

Daha sonra ABD'ye giderek, 2004 yılında Harvard Üniversitesi'nden matematik dalında doktora derecesi aldı.

Stanford Üniversitesi Matematik bölümünde akademisyen olan Mirzakhani, 31 yaşında matematik profesörü oldu.

Mirzakhani, 2009'da Amerikan Matematik Derneği'nden Blumenthal Ödülü aldı. 

Ancak almış olduğu ödüller arasında en önemlisi,2014 yılında Seul'de kazandığı Fields madalyası oldu. Bir matematikçinin alabileceği en yüksek onur olarak görülen bu madalya, Uluslararası Matematik Birliği (IMU) tarafından her dört yılda bir 40 yaşın altında, matematiğe katkıları ile seçilen dört matematikçiye veriliyor.