İran’la nükleer anlaşma 7 Temmuz’a kaldı

İran’la P5+1 ülkeleri arasında 2 Temmuz’da imzalanması öngörülen anlaşmayla ilgili müzakerelerin 7 Temmuz’a ertelendiği belirtildi.

Dış Haberler

İran’la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ABD, Çin, Fransa, Rusya ve İngiltere ile Almanya arasında yürütülen nükleer program müzakerelerinin 7 Temmuz’a kadar uzatıldığı kaydedildi. Nisan ayında varılan ön anlaşma sonrasında 2 Temmuz’da iki taraf arasında nihai anlaşmanın imzalanması bekleniyordu. Ancak Haziran ortasında yeniden başlayan görüşmelerde henüz anlaşmanın imzalanması noktasına gelinemedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, “İran’ın nükleer programı konusunda uzun vadeli bir çözüme ulaşmak üzere yürütülen müzakerelere daha fazla zaman tanımak üzere”, alınan ön tedbirlerin süresinin 7 Temmuz’a kadar uzatıldığını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise diplomasinin “çok hassas bir aşamaya geldiğini” kaydetti. Zarif, “Buraya müzakereler için yetkili olarak geldim ve bir nihai anlaşmayla dönmek üzere buradayım. Bunu başarabileceğimizi sanıyorum” diye konuştu.

Taraflar arasında Nisan ayında varılan uzlaşmayla ilgili anlaşmazlıklar ise devam ediyor. Batı’nın İran’a yönelik yaptırımları ne hızda kaldıracağı, İran’ın nükleer tesislerine yönelik denetimlerin düzeyi ve nükleer teknolojiyle ilgili ne tür araştırma ve geliştirme faaliyetlerine izin verileceği konularının başlıca ihtilaf başlıkları olduğu öğrenildi.