'İran'ın girişimiyle Erdoğan ve Esad ilişkileri normalleşiyor'

İran'ın arabulucuğunda Ankara ve Şam'dan yetkililerin gizlice görüştüğü iddia edildi.

Dış Haberler

Tahran ve Ankara merkezli kaynakların belirttiğine göre, Ankara ve Şam'dan yetkililerin İran'ın arabulucuğuyla gizli görüşmeler düzenlediği bunun Erdoğan ve Esad arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için bir olasılık olacağı düşünülüyor.

Dün İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari resmi bir heyetle Suriye'deki son gelişmeleri değerlendirmek üzere Ankara'ya gelmişti.

Suudi gazetesi Şark ul-Avsat'ın iddialarına göre İran arabuluculuğunda Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için gizli toplantılar yapılıyor.

Ankara ziyareti sonrası İran devlet ajansı IRNA'ya konuşan Ensari, ''Türk hükümetinin Suriye krizini çözmek için Rusya ve İran'la işbirliğine hazır olduğunu açıklaması yeni bir gelişme'' şeklinde konuştu.

Şark ul-Avsat, Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt varlığının yaratılmasını önlemek için Şam yönetimine karşı sert tavrını yumuşatacağı iddiasında bulundu.

Şark ul-Avsat, Ankara ve Şam arasındaki görüşmelerde Ankara adına müzakereleri yürüten kişinin eski Türki diplomat İsmail Hakkı olduğunu iddialarına ekledi. İsmail Hakkı'nın 1998 yılında Öcalan'ın iadesi hakkında Suriye ve Türkiye arasında yaşanan kriz sonrası varılan anlaşmayı denetleyen emekli general olduğu biliniyor.