İran'dan petrol çıkışı: ABD'nin aracına dönüştürdüler

İran, OPEC üyesi olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin örgütü 'ABD'nin aracı haline getirdiğini' açıkladı.

Dış Haberler

İran'ın OPEC temsilcisi Hüseyin Ardebili, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni hedef alarak, bu ülkelerin OPEC'i "ABD'nin aracı haline getirdiğini" söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yaptırımları geri getirerek, ABD müttefiki ülkelerden İran'dan petrol alımını durdurmalarını talep etmişti.

Trump'ın talebi üzerine Suudi Arabistan, İran'dan açılacak boşluğu kapatmak üzere petrol üretimini artırabileceğini duyurmuştu.

'RUSYA VE SUUDİ ARABİSTAN PAZARI REHİN ALDI'

Haziran ayındaysa, OPEC İran'ın itirazlarına karşın petrol üretimini günde bir milyon varil artırma kararı aldı.

Shana'ya konuşan İranlı temsilci, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretimini artırarak, petrol pazarını "rehin aldığını" belirtti.

"Rusya ve Suudi Arabistan küresel petrol piyasasını dengelemeye çalıştığını öne sürüyor, ancak gerçekte İran'ın payını almaya çalışıyorlar" diyen Ardebili, Trump'ın kararından bu iki ülkenin yararlandığını dile getirdi.

Ardebili, petrol üretimini artırma kararı sebebiyle petrol fiyatlarının düşebileceğini ve petrol stoklarının OPEC kararlarına aykırı olarak artabileceğini de öne sürdü.