İran’dan nükleer silahlar konusunda müzakere şartı

İran Devrim Muhafızları sözcüsü Mesud Cezayiri, “ABD’nin çaresizlikle ‘İran’ın füze gücü sınırlandırılmalı’ şeklinde konuşması onun ulaşılamaz hayal dünyasından kaynaklanıyor. İran’la nükleer müzakerelerin ön şartı, ABD ve Avrupa’daki nükleer silahlar ve uzun menzilli füzelerin imha edilmesidir” dedi.

Dış Haberler

İran Devrim Muhafızları sözcüsü Mesud Cezayiri, batılı ülkelerin uzun menzilli nükleer silahlarını imha etmediği sürece İran’ın füze programı konusunda müzakere masasına oturmayacağını ifade etti.

Şark'ul Avsat'ta yer alan habere göre, İran resmi haber ajansı IRNA'ya konuşan Mesud Cezayiri, “ABD’nin çaresizlikle ‘İran’ın füze gücü sınırlandırılmalı’ şeklinde konuşması onun ulaşılamaz hayal dünyasından kaynaklanıyor. İran’la nükleer müzakerelerin ön şartı, ABD ve Avrupa’daki nükleer silahlar ve uzun menzilli füzelerin imha edilmesidir” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, 2015 yılında İran ile batılı ülkeler arasında imzalanan P5+1 anlaşması üzerinde düzenleme yapılmadığı takdirde, anlaşmayı feshedeceğini söylemişti.

Öte yandan geçtiğimiz ay düzenlenen basın toplantısında, “İran uluslararası arenaya yeniden dönmek istiyorsa, Tahran yönetimiyle nükleer programı ve bölgede krize yol açan rolü ile ilgili görüşülebilir” diyen Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın bu Pazartesi Tahran’ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Gerçekleşmesi planlanan ziyaretten iki gün önce İran’ın Dini Rehberi Ali Hamaney’in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, sözlerinden dolayı Fransız Bakanı sert bir şekilde eleştirdi.

ISNA haber ajansına konuşan Velayeti, ‘’İran’ın füze savunma sistemi Fransa gibi bir Avrupalı Devleti ilgilendirmez, ayrıca bize hangi füzeye sahip olmamız gerektiğini de söylememesi gerekir. Biz Fransa’ya kendisini nasıl savunacağını söylüyor muyuz? Le Drian’ın ziyaret amacı ikili ilişkilerimizi geliştirmek ise olumsuz tavırlardan sakınması gerekir’’ dedi.