'İran YPG'ye doğrudan yardım etmeyi düşünüyor'

İran'ın, Ankara ve Erbil'e baskı kurmak için YPG'ye doğrudan yardım yapmayı düşündüğü öne sürüldü.

Dış Haberler

Suriye'de Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaşan YPG'ye bölge devletleri de büyük ilgi gösteriyor.

Middle East Eye'dan Mahan Abedin'in yazısına göre, Türkiye'nin IŞİD'e karşı savaşın yanı sıra PKK'ye yönelik operasyonlara da başlamasını, İran PKK'ye yakınlaşarak değerlendirmek istiyor.

İran'ın, Türkiye'nin Suriye'deki "tampon bölge" planını ve PKK'ye yönelik operasyonlarını "bölgesel etkisini azaltmaya" yönelik hamleler olarak gördüğünü söyleyen yazar, İran'ın karşı hamle yapmaya hazırlandığını kaydetti.

Yazar, Kürtlerle ilişkilerindeki sorunlara rağmen, İran İslam Cumhuriyeti'nin PKK'yi ve ona bağlı diğer örgütleri "direniş ekseni"ne katmaya çalışmayı düşündüğünü savundu.

Abedin, İran'ın karşı hamle ile iki hedefi olduğunu ileri sürüyor: Suriye'de Esad'ın pozisyonunu sağlamlaştırmak ve Irak'da Mesud Barzani üzerinde baskı oluşturmak.

Yazar, Türkiye'nin Rojava'ya müdahalesinin tartışıldığı durumda, Tahran'ın ilk kez Suriye Kürtlerine doğrudan yapmayı planlayabileceğini belirtiyor.

İddiaya göre, İran planının önemli unsurlarından birisi, Halep ve çevresinde orduya karşı "muhalefet" baskısını azaltmak için YPG'nin de sürece dahil olması olabilir.

Irak Kürdistanı'nda Barzani'ye yönelik basıncın ise, KDP'ye rakip Kürt partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB) destek göreceği iddia ediliyor.