İran ve Çin'den ABD'nin Dini Özgürlükler Raporu'na tepki

Çin ve İran, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nda kendilerine yönelttiği suçlamalara tepki gösterdi.

Çin ve İran Dışişleri Bakanlığı, dün ABD Dışişleri'nin yayınladığı 2016 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nda yer alan eleştirilere tepki gösterdi.

Çin'den "ABD'yi kendi işine bakması için uyarıyoruz'' açıklaması gelirken İran, raporun ''siyasi kazanımlar elde etme'' niyetiyle hazırlandığı yorumunu yaptı.

Sputnik'in haberine göre, suçlamalara yanıt veren İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi, "İran raporu gerçek dışı, temelsiz ve tek taraflı olarak kabul ediyor. Bu rapor sadece belli siyasi kazanımlar elde etme niyetiyle hazırlanmış olabilir" dedi.

''ABD'nin özellikle kendi ülkesinde Müslümanlara uygulanan ayrımcılığa odaklanması gerektiğini'' ifade eden Kasımi, "ABD'li siyasiler arasında dini ve ırksal ayrımcılığın, İslamofobinin ve yabancı düşmanlığının yaygın ve olağan bir fenomen olduğu açık. ABD'deki Müslümanlar her gün polis ve güvenlik güçleri gibi resmi kurumlarda şiddete ve ayrımcılığa maruz kalıyor" ifadelerini kullandı.

Eleştirilere yanıt veren Çin Dışişleri Sözcüsü Hua Chunying, "Tüm etnik grup ve bölgelerden gelen Çin halkı dini inançları konusunda tam yetkilidir. Sözde rapor gerçekleri göz ardı ediyor. Biz ABD'nin de mükemmel bir ülke olmadığını görüyoruz. ABD'ye kendi işine bakmasını ısrarla tavsiye ediyoruz" dedi.