İran: Türkiye ile anlaşmazlıklarımız bir-iki görüşmeyle çözülmez

İran Dışişleri Sözcüsü, Suriye konusunda Türkiye ile yaşadıkları anlaşmazlığın bir-iki görüşme ile çözülemeyeceğini söylerken, İran-Rusya-Türkiye ekseni hakkında konuşmak için çok erken olduğunu belirtti.

Dış Haberler

Türkiye'nin Suriye'de tavır değişikliği sinyalleri vermesinin ardından, İran'la olan diplomatik trafik de yoğunlaştı. Ancak İran, konuya ihtiyatlı yaklaşıyor.

Dün bir basın toplantısı düzenleyen İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Ğasemi, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Türkiye ziyaretini de değerlendirdi.

Ğasemi, İran ile Türkiye'nin Suriye konusunda farklı görüşlere sahip olduğunu ve bu anlaşmazlıkların bir-iki görüşmeyle çözülemeyeceğini vurguladı.

Her iki ülkenin de bölgede etkili olduğunu ve sınır paylaştığını kaydeden sözcü, iki ülkenin işbirliği yapmasının daha iyi olacağını, ancak iki ülkenin de kendi pozisyonunu diğerine dikte etmeye çalışmadığını söyledi.

Rusya ile Türkiye'nin ilişkilerini geliştirmesini İran'ın memnuniyetle karşıladığını söyleyen Ğasemi, bununla birlikte İran-Rusya-Türkiye ekseni hakkında konuşmak için çok erken olduğunun altını çizdi.

Ğasemi aynı zamanda bu üç ülkenin de bölgeye bakışta farklılıklar taşıdığını hatırlattı. Örneğin Rusya'nın Kürtlerle sınır paylaşmadığını belirten sözcü, bu nedenle bu soruna Moskova'nın farklı yaklaştığını açıkladı.

Sözcü ayrıca, üç ülkenin görüşmeler yaptığını, ancak bu görüşmelerin nasıl sonuçlanacağını tahmin etmenin imkânsız olduğunu belirtti.