İran Dışişleri'nden Arap Birliği bildirisine tepki

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Arap Birliği Dışişleri Bakanları oturumundan çıkan bildiriye tepki gösterdi.

Dış Haberler

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Suudi Arabistan’ın isteği üzerine düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının oturumunda açıklanan bildiriye tepki göstererek, ''Siyonist İsrail rejiminin Ortadoğu bölgesinde ihtilafları güçlendirerek İslam ülkelerini ümmetin temel problemi olan Filistin’in işgalinden uzaklaştırma politikası, Suudi Arabistan tarafından uygulanmaktadır. Bu doğrultuda Suudi Arabistan’ın kapsamlı siyasi baskıları sonucunda Arap Birliği Dışişleri Bakanları adı altında yalan dolu bir bildiri ortaya çıkmıştır. İran İslam Cumhuriyeti buna benzer bildirilerin en azından sonuç vermesi için Suudi Arabistan yetkililerine bir an önce Yemen’deki Arap kardeşlerine karşı vahşice saldırılarını durdurmalarını ve Yemenli siviller, çocuklar ve kadınların bu kinciliğin kurbanı olmasına son vermelerini öneriyor'' dedi.

Behram Kasımi, İran’ın bölgedeki politikasını ele alarak, ''Bölge ülkeleriyle iyi ilişkilere sahip olmak, İran İslam Cumhuriyeti siyasetinin temelidir. Teröristlere karşı mücadeledeki kapsamlı çabalarımız, krizlerin çözüm bulması yönünde yardımlarımız, bölgeye barış ve istikrarın dönmesi için Astana sürecinde aktif bir şekilde bulunmamız ve Yemen barışı için sunduğumuz dört maddelik önerimiz gibi çalışmalarımız, tüm bunlar biraz önce belirttiğim temelin çerçevesinde ve bu doğrultuda gerçekleşmiştir. Ancak maalesef Suudi Arabistan’ın ihtilafları ve gerginlikleri güçlendirme yönündeki siyaseti tüm bu çabalarımızın gerçek sonucunun ertelenmesine neden oldu'' ifadelerini kullandı.

Kasımi, ''Büyük bir kısmının Suudi Arabistan’ın sonuçsuz siyasetlerinden kaynaklanan bölge sorunlarının çözüm yolu, yayınlanan buna benzer değersiz bildirilerde değil, çözüm yolu ancak Siyonist rejimin siyasetlerini takip etmeyi bırakarak terörizmi desteklemeye son verip, bölge milletlerinin ve hükumetlerinin bağımsızlık ve özgürlük yönündeki isteklerini kabullenmekte saklıdır'' şeklinde konuştu.