İran: ABD gereksiz yere gerginliği tırmandırıyor

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Hindistan'da yaptığı açıklamada ABD'nin bölgede gerilimi gereksiz yere tırmandırdığını söyledi. Zarif, Körfez’deki ‘şüpheli eylemleri’ de önceden tahmin ettiklerini söyledi.

soL - Dış Haberler

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD'nin bölgede gerilimi gereksiz yere tırmandırdığını belirtti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) karasularında petrol tankerlerine yönelik saldırıları "şüpheli eylemler" diye niteleyen Zarif, "Gerilimi tırmandırmak için bu türden etkinlikler içine girebileceklerini önceden tahmin etmiştik" dedi.

Resmi ziyarette bulunduğu Hindistan’da konuşan Zarif, ABD’nin bölgede gerilimi gereksiz yere tırmandırdığını, Tahran’ınsa hiçbir zaman gerilimi tırmandırmaktan yana olmadığını ancak kendisini savunduğunu söyledi. 

Zarif, Hindistan Dışişleri Bakanı Suşma Svaraj ile görüşmesinde bölgedeki “şüpheli eylemleri ve sabotajları” da ele aldıklarını belirtti. Zarif Hintli mevkidaşıyla görüşmesinde ayrıca “ABD hükümetindeki muhafazakarların” bölgeye dayatmaya çalıştıkları politikaları konuştuklarını dile getirdi. 

CENTCOM SORUŞTURMAYA KATILACAK

Öte yandan El Cezire’nin haberine göre Pazar günü Birleşik Arap Emirlikleri’nde ikisi Suudi, biri Norveç, biri BAE bayraklı dört petrol tankerinde yaşanan patlama ve yangınlarla ilgili soruşturma için BAE’nin ABD ordusundan destek istediği bildirildi. ABD’nin Merkez Komutanlığı'nın (CENTCOM) BAE tarafından yürütülecek soruşturmaya katılacağı kaydedildi.

ABD'nin İran Devrim Muhafızları'nı "terör örgütü listesi"ne almasına karşılık olarak İran da ABD'nin Ortadoğu'daki operasyonlarından sorumlu CENTCOM'u "terör listesi"ne almıştı.

İRAN MECLİS BAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ: İSRAİL PARMAĞI OLABİLİR

Öte yandan İran Meclis Başkanlığı Sözcüsü Behruz Nimeti, bugün düzenlenen kapalı oturumda ele alınan konulardan birinin de BAE'de meydana gelen olay olduğunu belirterek "Olayda İsrail'in parmağı olduğu düşünülüyor" açıklamasında bulundu.