Irak'tan IKBY'ye tehdit: 3 gün içinde...

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, sınır kontrollerinin 3 gün içerisinde Bağdat'a verilmemesi halinde IKBY'nin tüm uluslararası hava uçuşlarını durduracaklarını belirtti.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, sınır kontrollerinin 3 gün içerisinde Bağdat'a verilmemesi durumunda, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) çift yönlü tüm uluslararası hava uçuşlarını durduracaklarını ifade etti.

Sputnik'te yer alan habere göre, İbadi, düzenlediği basın toplantısında, "Referandumun tüm Irak ve IKBY'ye olumsuz etkileri olacak. Bu tek taraflı bir adımdı, bununla ortaklık anlayışıyla ve uluslararası irade dinlenmedi. Irak'ın birliği ve egemenliğinden asla taviz vermeyeceğiz. Referandumun sonucuyla ilgili müzakerelerde bulunmayacağız" dedi.

Merkezi yönetimin yetkilerini ülkenin her yerinde uygulayacağını söyleyen İbadi, federal bütçenin anayasaya göre merkezi yönetime geri dönmesi gerektiğini söyledi.

İbadi tüm kara ve hava sınır kapılarının merkezi yönetimin denetimine geçmesi gerektiğini vurgulayarak, "IKBY yetkilileri yerel, bölgesel ve uluslararası çevrelerin referandumun anayasal olmadığı yönündeki çağrılarını dinlemedi. IKBY'deki sınır kapıları Irak Sınır Kontrol Kurumu'nun denetimine tâbidir" dedi.

İbadi, IKBY'nin servetinin denetimden uzak yönetildiğini belirterek, gelirlerin yurt dışındaki kişisel hesaplara gittiğini vurguladı.