Irak'ta Şabaklar arasındaki bölünme Arap-Kürt çatışmasına dönebilir

Irak'ın kuzeyindeki Ninova eyaletinde Süryani, Ezidi ve Kakailer gibi Irak'ın azınlıkları arasında yer alan Şabaklar arasındaki bölünme Irak yönetimi ve Barzani yönetimi arasında tartışmalara neden oldu.

Dış Haberler

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 10 Ağustos'ta Musul'u IŞİD'den özgürleştirmeye yönelik operasyonların ilk ve ikinci aşamalarının tamamlandığını duyurmuştu. 

Musul'un özgürleştirilmesine yönelik üçüncü ve son aşamaya geçmeden önce azınlıkların, özellikle Şabak liderleri arasındaki bölünmenin Kürt-Arap çekişmesine ve Şabak kimliği içerisinde de bölünmelere neden olmasından endişeleniliyor.

Ninova eyaletinde Şabak nüfusunun bir kısmının Kürt bölgesinde diğer kısmının da kalmasının tartışmanın ana kaynağı olduğu belirtiliyor.

Al Monitor'a konuşan Demokratik Şabak Meclisi genel sekreteri Huneyn Kaddu, ''Barzani yönetiminin Ninova'da Şabak nüfusunun yaşadığı petrol rezevleri ve verimli tarım arazilerini ele geçirme niyetinde olduğunu'' ve ''Şabaklar üzerinden Kürtler ve Araplar arasında bir tampon bölge kurmayı hedeflediğini'' belirtti.

Şabakların bir kısmının Peşmerge diğer kısmının da Haşd eş-Şaabi'yle (Halk Saferberlik Güçleri) hareket ettiği biliniyor.

Şabaklar, Irak'ın kuzeyindeki Ninova eyaletinde yaşayan bir azınlık olarak biliniyor. Irak'ta nüfusları 40.000 ila 60.000 arasında değiştiği tahmin edilen Şabakların büyük bir kısmı Şii mezhebine mensup.