Irak'ta ölen IŞİD'li, İngiliz hükümetinden 1 milyon pound tazminat almış

Musul'da Irak ordusuna karşı intihar saldırısı düzenleyen IŞİD'linin daha önce Guantanamo'da kaldığı, İngiliz devletinden 1 milyon pound tazminat aldığı ortaya çıktı.

Dış Haberler

Britanya doğumlu IŞİD'li Jamal al-Harith (doğum adı Ronald Fiddler), Irak'ın Musul kenti yakınlarındaki bir askeri üsse intihar saldırısı düzenlemiş, saldırıdan önceki "gülen" videosu ile tanınmıştı.

The Telegraph'in haberine göre, Harith daha önce ABD'nin Guantanamo hapishanesinde kalmış. 2004 yılında serbest bırakılan IŞİD'li, daha sonra İngiliz ajanlarının, Guantanamo'da kendisine yönelik kötü muameleden ya haberdar ya da suç ortağı olduklarını söyleyerek hükümetten 1 milyon pound tazminat almış.

Harith'in Guantanamo'dan salıverilmesi içinse, dönemin Tony Blair liderliğindeki İşçi Partisi hükümeti yoğun lobi faaliyeti yürütmüş.

Abu-Zakariya al-Britani ismini kullanan Harith, 2014 yılında Türkiye'den Suriye'ye geçerek IŞİD'e katılmış.

Harith, 2001 yılında Pakistan'da ABD güçleri tarafından "Taliban sempatizanı olmak" suçlamasıyla gözaltına alınmış ve 2002 yılında Guantanamo'ya kapatılmış.

Harith 2001 yılında kendi iddiasına göre İran'a geçmek istemiş, ancak Taliban, onu "İngiliz ajanı olduğu" suçlamasıyla gözaltına almış. ABD'nin Harith'i bulduğu yer de, Pakistan'daki bir Taliban hapishanesi.