Iraklılar Ramadi'nin düşmesinden ABD'yi sorumlu tutuyor

Iraklılar, özellikle de Şii milisler, Ramadi'nin IŞİD'in eline geçmesinden büyük oranda ABD'yi sorumlu tutuyor.

Dış Haberler

Irak'ın Anbar vilayetinin başkenti Ramadi, tüm dünyanın gözleri önünde Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) eline geçerken, Iraklı siyasetçiler ve milis kuvvetleri yenilgi nedeniyle ABD'yi suçluyor.

The Daily Beast'ten Nancy A. Youssef'in haberine göre, Şii milis liderleri, Irak Başbakanı Haydar İbadi'yi de ABD'ye fazla ödün vermesi nedeniyle hedef tahtasına yerleştiriyor. Ancak İbadi'nin Şii milisleri Ramadi'ye yollamasının ardından, kentin IŞİD'in elinde fazla kalmayacağına da güveniyorlar.

Şii milis güçlerinden Asaib el-Hak Sözcüsü Naim Alubdi, Asaib'in Ramadi'ye müdahalesini ABD baskısı altındaki İbadi'nin engellediğini düşünüyor. Alubdi, "Bizi çağırıp kurtarmamızı istediğindeyse, çok geç olmuştu" diyor.

İbadi'nin Parlamento'daki muhalifleri de, Başbakan'ın Ramadi'deki güvenlik güçlerini yeterince hazırlamadığını ileri sürüyorlar.

Obama yönetimi ise, İbadi'nin arkasında duruyor. Çarşamba günü gazetecilere brifing veren bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, İbadi'nin güçlü bir lider olarak yükseldiğini ve orduyu yeniden inşa etmeyi amaçladığını söyledi.

The Daily Beast'e konuşan bir ABD savunma yetkilisi ise, Irak ordusunu iyi danışmanlık yaptıklarını ve "onları durdurmadıklarını" savundu.