Irak hükümeti Kürt yönetimiyle uzlaşmaya çalışıyor

Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile yaptığı petrol anlaşmasının tekrar uygulamaya konulması için Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile uzlaşmaya çalışıyor.

Dış Haberler

Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Aralık ayında petrolün kullanımı ile ilgili bir anlaşma yapmıştı. Anlaşmaya göre petrol Irak Kürdistanı'ndaki topraklardan Bağdat hükümetinin kontrolünde taşınacak, bunun karşılığında da Bağdat hükümeti, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne ödeme yapacaktı. Ancak iki taraf da anlaşmanın uygulanmasında anlaşmazlığa düştü. Irak hükümeti petrolün az olduğunu iddia ederek anlaşmada yer verilenden daha düşük miktarda ödeme yaparken, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ödemenin az olduğunu iddia etti.

Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Şubat ortalarında Bağdat hükümetinin parası olmadığını söyleyerek anlaşmanın "anlamsız" olduğu ilan etmişti. Ancak Iraklı yetkili Adil Abdülmehdi, görüşmelerin sürdüğünü belirterek iki tarafın da anlaşmadan kazanacak çok şeyi olduğunu vurguladı. Abdülmehdi, anlaşmayı kurtarmak için çalıştıklarını ve ilerleme kaydettiklerini açıkladı.