İngiltere’nin zengini yoksulundan 9.2 yıl daha uzun yaşıyor

Kapitalizmin beşiği İngiltere'de hükümetin verdiği bütün sözlere rağmen zengin ve yoksullar arasındaki sağlık eşitsizlikleri derinleşiyor.

İlker Belek

22 Ağustos’ta sağlıktaki eşitsizlikleri global ölçekte incelediğimiz “Kapitalizm Öldürür” başlıklı yazıda, kapitalizmin büyük merkezlerindeki eşitsizliklerin en az Afrika ile Avrupa arasındakiler kadar dikkat çekici derece olduğuna değinmiştik.

Bu açıdan İngiltere çok tipik bir örnek oluşturuyor.

Kapitalizmin beşiği bu ülkede hükümetin verdiği bütün sözlere rağmen zengin ve yoksullar arasındaki sağlık eşitsizlikleri derinleşiyor.

Bu durum başbakan Theresa May tarafından bile “adaletsizlik yangını” olarak nitelendirildi.

7 yıl önce İngiltere’nin en yoksul bölgelerinde yaşayan bir erkek için yaşam umudu en zengin bölgelerinde yaşayana göre 9.1 yıl daha kısaydı. 2015 yılında fark 9.2 yıla yükseldi. Kadınların yaşam umudundaki fark ise aynı süre içinde 6.8 yıldan 7.1 yıla çıktı.

Kanser, kalp krizi ve beyin felcine bağlı ölüm hızları da zengin ve yoksullar arasında önemli farklılık gösteriyor.

Yoksullar aile hekimliği hizmetlerinden de daha az yararlanabiliyorlar. Oysa İngiltere sağlık bakanlığı birinci basamak sağlık hizmetlerini toplumun bütün bireylerine eşit şekilde ulaştırdığını iddia ediyor.

Royal College Çocuk Sağlığı Bölümü başkanı Prof Modi sağlıktaki eşitsizliklerin doğumdan itibaren itibaren başladığını ve sağlık sisteminin parçalanan yapısının, kaynakların kar amaçlı kurumlara yönlendirilmesinin, sağlık insan gücündeki yabancılaşmanın, hava ve gıda kirliliğinin bu durumu belirlediğini belirtiyor.


Kaynak

https://www.theguardian.com/society/2017/aug/12/health-inequality-gap-gr...