İngiltere'de 70 yaş üstü çalışan kadın sayısı, 4 yılda ikiye katlandı

İngiltere'de, geleneksel emeklilik yaşını geçtikten sonra çalışan kadınların oranı, 2012 ila 2016 yılları arasında yüzde 5,6'dan yüzde 11,3'e çıktı.

Dış Haberler

Emeklilik maaşı konusundaki umutsuz görünümle beraber, her yedi erkekten birinin yaşlanmalarına rağmen iş gücü piyasasında bulunmaya devam ettiğini de ortaya koyan resmi rakamlara göre, 70 yaşını geçen çalışan kadınların sayısı dört yılda iki katına çıktı.

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (UİO) verileri 70 yaşındaki erkeklerin yüzde 15,5'nin hâlâ çalıştığını ortaya koyuyor, bu 2012 yılındaki yüzde 10'luk orana göre keskin bir artış. UİO rakamlarını analiz eden Hargreaves Lansdown yatırım firmasına göre, geleneksel emeklilik yaşını geçmiş çalışan kadınların oranı çok daha belirgin bir artış göstererek yüzde 5,6'dan iki katına, yüzde 11,3'e çıktı.

70 yaş ve üstünde, iş gücü piyasasında bulunan kadınların sayısı 2012 ila 2016 arası iki katından fazla artarak yüzde 11,3'e yükseldi.

 

 Kaynak: Hargreaves Lansdown'ın UİO verileri analizi

Artışın büyük kısmına 2011'de zorunlu emekliliğin iptal edilmesi yol açtı. Çoğu yaşlı çalışan çalışmaya devam ettikleri için mutlu olduklarını söyleseler de emeklilik uzmanları özellikle kadınların birikimlerinin düşük olduğunu ve bazılarının yetersiz emeklilik maaşlarını desteklemek için daha fazla çalışmak zorunda kaldığını söylüyor.

Hargreaves Lansdown analisti Nathan Long şöyle diyor: "70 yaşın üstünde çalışan insanların sayısındaki artışın nedeni ağırlıkla daha sonra çalışmaya devam etmek istedikleri için, ihtiyaç duydukları için değil. Ancak son emeklilik maaşı planları aşamalı olarak sonlandırıldıkça ve daha çok insanın emeklilik birikimleri azaldıkça bunun hızla değişeceğini tahmin ediyoruz."

ÇOCUK VE YAŞLI BAKIMI, KADINLARIN EMEKLİLİK MAAŞINDA KESİNTİYE NEDEN OLUYOR

Çoğu kadın, çocuk yetiştirmek ya da yaşlı akrabalarının bakımını üstlenmek için kariyerlerinde yaşadıkları kesintilerden kaynaklanan ulusal sigorta katkılarındaki boşluklar nedeniyle tam emeklilik maaşı alamıyorlar.

Örneğin Bristol'daki bir pazarda kumaş tezgâhı işleten Ann Green, emeklilik birikimindeki yetersizlik nedeniyle 70 yaşındayken hâlâ çalıştığını aktararak şöyle diyor; "Kendimizi güvende hissetmek için paramızı hep işe ve mülke yatırdık, bu yüzden başka hiçbir güvenliğimiz yok. Çalışmayı bıraksaydık kesinlikle çok zorlanır ve hayatımızı değiştirmek zorunda kalırdık."

Buna ek olarak, kampanya katılımcılarına göre, erkek ve kadınların devlet emeklilik yaşının Kasım 2018'e kadar 65'te eşitlenmesi planı nedeniyle 1950'lerde doğan birkaç yüz bin kadının emeklilik planları "yıkıldı." Bu, 2020'de kadar 66'ya, 2026 ila 2028 arasında 67'ye kadar yükselecek. Bunun ardındansa beklenen ortalama yaşam süresine göre ayarlanacak.

EMEKLİLİK YAŞI TUZAĞINA YAKALANAN KADINLAR EVLERİNİ SATTI

İşçi Partisi'nden Frank Field, emeklilik yaşı tuzağına yakalanan kadınların, haksız emeklilik yaşı değişikliği nedeniyle 40 bin pound'dan olduklarını, çoğunun evlerini satmak ve temel ihtiyaçlardan yoksun yaşamak zorunda kaldıklarını söyledi.

Hükümetin değişiklikleri yönetim ve bildirim şekli yüzünden 1950'lerde doğan çoğu kadının "garip bir şekilde dezavantajlı duruma" düştükleri belirtiliyor.

Kariyerlerine ara verme ihtimali çok daha az olan erkeklerin durumuysa daha iyi. Rakamların gösterdiğine göre 70'ini geçen çalışan sayısı artarken, 51-55 yaş arası erkeklerde erken emekliye ayrılanların sayısında da artış gözlemendi. Hargreaves Lansdown bunların, yeni emeklilik özgürlüklerinden faydalanarak erken emekliliklerine kaynak sağlayan, emeklilik serveti seviyesi yüksek erkekler olduğunu söyledi.

ESNEK ÇALIŞMA SAATLERİ Mİ KURTARACAK?

Ama Long çoğu insan için şöyle diyor: "İyi finansa edilmiş erken emekliliğin en iyi günleri geçmişte kaldı. Yapmak istemedikleri işlere mahkûm kalan iş gücü, işverenler için bir risk, ki bu kaçınılmaz suretle üretkenliği etkileyecektir."

Hargreaves Lansdown adlı yatırım firması ise, hükümetin tatmin edici çalışma hayatları vizyonunu oraya koyduğunu düşünüyor. Firmanın, işverenlerin esnek çalışma saatlerini, çalışanlarına yeniden eğitim vermeyi ve ömür boyu edinilen bilgiyi aktarmayı kabul etmeleri gerektiğini söyleyerek sunduğu çözümse, pek de işçinin haklarını gözeten bir tutum değil.

Öte yandan hükümete, 50 yaşında ulusal emeklilik değerlendirmesi yapmaya başlaması çağrısında bulunuluyor.