İngiltere ve Suudi Arabistan 'Suriyeli muhaliflerin' reklam parasını ödüyor

Britanya ve Suudi Arabistan'ın Suriyeli "muhaliflerin" ABD'deki PR kampanyaları için milyonlarca dolar para harcadığı ortaya çıktı.

Dış Haberler

Suriye "muhalefeti"nin ABD'deki reklam kampanyaları için İngilizce Suudi hükümetleri milyonlarca dolar para harcamış.

Al Monitor'dan Julian Pecquet'nin haberine göre İngiliz hükümeti Suriyeli "muhaliflerin" ABD hükümeti ve BM'deki ABD misyonunu etkilemesi için geçen yıl 1.4 milyon dolar harcamış.

Öte yandan Suudi Arabistan'da, "muhaliflerin" bakış açısının medyada yansıtılması için ünlü PR devi MSL Group'a 8 milyon dolar vermiş.

Aynı zamanda, "Syrian Emergency Task Force (Suriye Acil Görev Gücü)" isimli "sivil toplum kuruluşu" da özel bağışçılardan, ABD ve diğer hükümetlerden para alarak Esad'ı devirme faaliyetlerine devam ediyor.

İngiliz hükümetine bağlı Birleşik Krallık Çatışma Havuzu'nun New York merkezli Independent Diplomat isimli lobi grubuna ödeme yaptığı söyleniyor. Bu grubun kurucusu Carne Ross ve siyaset direktörü Reza Afshar eski İngiliz diplomatları.

Al Monitor'a konuşan bir Birleşik Krallık Dışişleri yetkilisi Suriye'deki krizin başlangıcından bu yana "muhalifler" için 6.5 milyon dolar harcadıklarını ileri sürdü.

Suudi Arabistan'ın "Yüksek Müzakere Komitesi (HNC)" için tuttuğu lobi firması da, HNC'nin "sesinin" Fox News, Reuters ve The New York Times gibi yayın organlarında duyulması için çalışmış.

Suriye Acil Görev Gücü de, örneğin Senatör John McCain'in Suriye'ye yaptığı ziyareti organize eden kuruluş. Görev Gücü'nün kurucusu Mouaz Moustafa, 2014'te ABD Kongresi önünde "Esad'ın işkence fotoğrafları" olduğu iddia edilen görüntüleri yayımlayan Caesar'ın tercümanlığını yapmıştı.