İngiltere polisi, Naci El Ali cinayetine ilişkin soruşturmayı yeniden açıyor

İngiltere polisi, 30 yıl sonra ünlü Filistinli karikatürist Naci El Ali'nin faili meçhul cinayetine ilişkin soruşturmayı yeniden açtı.

Dış Haberler

Hanzala'nın çizeri olarak tanınan ünlü Filistinli karikatürist Naci El Ali, 22 Temmuz 1987'de Londra'nın batısında vurularak öldürüldü.

Arap dünyasındaki en tanınmış karikatüristlerden biri olan ve çizimleri nedeniyle sık sık ölüm tehditleri alan Naci El Ali, Arap liderleri hakkındaki keskin eleştirileriyle biliniyordu.

22 Temmuz 1987 Londra'nın batısındaki Knightsbridge'de bulunan Kuveyt gazetesi Al-Qabas ofisinin yakınında silahlı saldırıya uğrayan Ali, 1 aydan uzun bir süre komada kaldı ve 29 Ağustos 1987'de hayatını kaybetti.

The Guardian'dan Jamie Grierson'ın haberine göre, Londra polisinden terörle mücadele dedektifleri Naci El Ali cinayetinin soruşturmasını tekrar başlattı. Bunun öncesinde dedektifler, silahlı saldırgan dışında cinayete karışan ikinci kişi hakkında daha fazla bilgi almak için temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Naci El Ali, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'ye yaptığı işgal karşısında I. İntifada'nın patlak vermeden aylar önce, Filistin ve İsrail arasındaki gerginliklerin doruk noktasına ulaştığı bir dönemde öldürülmüştü.

BBC'ye konuşan Naci El Ali'nin oğlu Halid El Ali, ''Açıkçası, pek çok insan karikatürlerinden mutsuzdu. Her zaman tehditler vardı, karikatürleriyle ilgili her zaman problemler vardı, ancak bu onun çizim yapmasını engellemedi" dedi.

Londro Metropol Polisi'nin terörle mücadele birimi başkanı Dean Haydon, ''Saldırgan Ali'yi vurmadan yaklaşık 40 saniye önce onu takip ederken görüldü. Tanıklar soruşturmacılara zanlıyı iyi bir şekilde tarif edebildi'' açıklamasını yaptı.

Tanıklar, saldırganın 25 yaşında olabileceğini söylerken, bugün 55 yaşında olduğu tahmin edilen saldırganın yeni bir robot resmi çizildi.

Fotoğraf: AP

Cinayette kullanılan silah, 1989 yılının nisan ayında, Londra'nın batısında yer alan Paddington kentindeki bir açık alanda bulundu.

Dean Haydon, açıklamasının devamında, "Ali'nin acımasızca öldürülmesi ailesini harap etti ve 30 yıldır kaybını hissetmeye devam ediyorlar'' dedi.

Öte yandan Haydon, "30 yılda bir çok şey değişebilir ve cinayet zamanında konuşmaya istekli olmayan insanlar şimdi önemli bilgiler vermeye hazır olabilirler'' şeklinde konuştu.

İsrail medyası ve bazı yazarlar, Ali'nin Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından öldürüldüğünü öne sürmüş, ancak FKÖ bu iddiayı kesin bir dille reddetmişti.