İngiltere parlamentosundan 15 Temmuz raporu: Cemaat kanıtları zayıf

İngiltere parlamentosunun hazırladığı 15 Temmuz raporunda, Gülen cemaati mensuplarının darbeye katıldığı, ancak Cemaat'in "bütünüyle" darbenin arkasında yer aldığına dair kanıtların zayıf olduğu iddia edildi.

Dış Haberler

İngiltere parlamentosunun Dış İlişkiler Komitesi (FCO), Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi hakkında bir rapor yayımladı.

Raporda, Gülen'in bazı takipçilerinin darbeye katıldığı, ancak Cemaat'in bir bütün olarak girişimn arkasında durduğuna ilişkin kanıtların zayıf olduğu kanaatine varıldı.

FCO raporuna göre tek tek cemaatçilerin hükümeti devirme girişimine katılımları "çoğunlukla anekdot niteliğinde ya da ikinci dereceden, bazen itiraflara ya da muhbirlere dayanan kanıtlar" ile belgeleniyor.

Rapora göre bu tip kanıtlar, hareketin bütünü ve liderliği ile olan ilişkileri bakımından "yetersiz."

82 sayfalık raporda İngiltere-Türkiye ilişkilerine, PKK'ye ve Türkiye'deki demokrasinin durumuna ilişkin tespitler de yer alıyor.

FCO, sonuç olarak 15 Temmuz'un arkasında kimin olduğuna ilişkin çok az şey bildiğini, Türkiye'nin darbenin arkasında Gülen cemaatinin olduğuna ilişkin iddialarının da "güçlü ve kamuoyunca erişilebilir kanıtlardan yoksun olduğunu" savunuyor.

Rapor, "şeffaflık" sorunu olduğunu iddia ederken, darbe girişiminde Cemaat dışında unsurların da olabileceğine dikkat çekiyor.

FCO lideri Crispin Blunt, "Türkiye, istikrarsız bir dönemden geçen stratejik bir ortak" diye konuştu.