İngiltere, Oscar Wilde'dan özür dileyecek mi?

Britanya, 1967'de kaldırılan ve eşcinselliği suç ilan eden yasanın mağduru binlerce erkeği 'bağışlamaya' hazırlanıyor.

Britanya, binlerce eşcinsel erkeği 'bağışlamaya' hazırlanıyor.

1967'ye dek eşcinselliğin yasak olduğu ülkede, 2001'de eşcinsel ilişki yaşı heteroseksüel ilişki ile aynı olan 16'ya indirilmişti.

Lord John Sharkey hükümetten, sayısı 65 bini bulan ve bugün halen hayatta olan 15 bin erkekten, yasa nedeniyle mağdur edildikleri için bağışlanmasını talep etti. Hükümet, bugüne dek eşcinsellik nedeniyle kovuşturulmuş kişilerin sabıka kayıtlarının silineceğini, hayatta olmayanların ise suçsuzluklarının iade edileceğini bildirdi.

Adalet Bakanı Sait Sam Gyimah; "Cinsel yönelimi nedeniyle suçlu ilan edilen insanların bağışlanması çok büyük önemde" ifadelerini kullandı.

Plan, 1952'de kimyasal hadım ile cezalandırılan ve 2 yıl sonra intihar eden matematikçi Alan Turing'e ithafen, Turing Kanunu olarak tanımlanıyor.

Ünlü fizikçi Stephen Hawking'in de dahil olduğu bir grup, Turing'e iade-i itibar için bir kampanya yürütmüş, 2013'de Turing'e "Kraliyet özrü" sunulmuştu.

OSCAR WILDE'DAN ÖZÜR DİLENECEK Mİ?

Yazar Oscar Wilde da, aynı yasa nedeniyle 1895'te 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Guardian gazetesi, Wilde'ın da aynı yasa doğrultusunda bağışlanıp bağışlanmayacağını sorarken, Adalet Bakanlığı'ndan konu hakkında bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan yasanın mağdurlarından George Montague, bağışlanmayı kabul etmeyeceğini bildirdi. Montague; "Bağışlanmayı kabul etmek suçlu olduğunuzu kabul etmektir. Hiçbir şey için suçlu değilim" ifadelerini kullandı.