İngiltere Müslüman Kardeşler kararını verdi: Üyeleri aşırılaşmaya müsait

İngiltere, yayınlamayı bir yılı aşkın süredir ertelediği Müslüman Kardeşler raporunu bugün paylaştı. Rapor, örgüt için terörist ifadesini kullanmadı, örgütü yasaklamadı ancak örgütle ilişkilenmenin aşırılaşmaya işaret olabileceğine hükmeti.

Dış Haberler

İngiltere'nin bugün yayınlanan Müslüman Kardeşler örgütü inceleme raporunda, Mısır'da yasadışı ilan edilen örgütü destekleyen ya da ilişkili tüm öğelerin aşırılaşma eğilimi taşıdığı yönünde değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. 

Yayınlanması uzunca süredir ertelenen ve ilk olarak Nisan 2014'te Başbakan David Cameron tarafından gündeme alınan raporda, İngiltere ulusal güvenliğinin tehlikeye sokulması şartı konu edilmişti.

İngiltere’nin Suudi Arabistan Büyükelçisi John Jenkins başkanlığında hazırlanan raporun, Müslüman Kardeşleri terör örgütü olarak niteleyerek ülkedeki faaliyetlerine yasak getirilmesi yönünde bir adım atmayacağı tahmin ediliyordu.

"Müslüman Kardeşler ve tüm kolları, şiddet içeren aşırılıkla ideolojik olarak da bağlı" denilen raporda, örgütün "aşırı" olarak nitelenen cihatçı yapılara geçiş için bir yüzey olduğundan söz edildi. Cameron daha önce de şeffaf olmadığını söylediği örgütten ""anlaşılması güç ve gizemli" olarak bahsetti ve hükümetin yürüttüğü çalışmanın aslolarak; "Örgütle ilişkili, örgütten etkilenmiş ya da üyesi herkesin aşırılığa aday" olduğu sonucunu verdiğini belirtti.

RAPOR RİYAD'IN BASKISIYLA MI BU İÇERİKLE YAYINLANDI?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi, örgütü terörist olarak niteliyor. Ancak İngiltere'ye yaptığı ziyarette Sisi, Mısır halkı Müslüman Kardeşlerin geri dönmelerini isterse ülkedeki günlük yaşamın bir parçası olabileceklerini söylemişti.

Öte yandan İngiltere'nin yayınladığı raporun ardından, Twitter üzerinden bir açıklama yapan Sisi; "Rapor terörle mücadelede önemli bir adım. Diğer ülkelerin de terörle mücadele çabalarını artırmak için benzer adımlar atmasını umuyoruz" dedi.

Liberal Demokrat Parti'nin lideri İngiliz milletvekili Tim Farron ise, rapor hakkında yaptığı açıklamada ilgili çerçevenin İngiltere'nin müttefiki Suudi Arabistan tarafından çizilmediğinden emin olunması gerektiğini belirterek; "Bu şeyler gerçek ve güvenilir bir istihbarata mı yoksa Riyad'ın baskısına mı dayanıyor karar vermeliyiz" sözlerini kullandı.

İngiltere'nin Müslüman AKrdeşler üyelerinin ya da bağlantılı kişilerin vize başvurularını reddetmeyi sürdüreceği bildirildi.