İngiltere, kullanmaya zorladığı ilacın zehirli olduğunu biliyormuş

İngiltere'nin 80lerde ve 90ların başında zorunlu olarak kullandırttığı bir parazit ilacının zehirlenmeye yol açtığını önceden bildiği ortaya çıktı.

Dış Haberler

İngiltere'de devletin 1980'lerde ve 1990'ların başında koyunlar için kullanmayı zorunlu kıldığı fosfat esteri bir parazit ilacı en az 500 çiftçinin zehirlenmesine yol açmıştı. İngiltere, bu ilacın zehirli olduğunu bilmediğini iddia ederek sorumluluktan kaçmıştı. Ancak hükümet belgeleri, devletin bu ilacın çok düşük dozlarının bile zehirlenme riski taşıdığını bildiğini ortaya çıkarttı.

Sağlık ve Güvenlik Yönetimi (HSE) tarafından yapılan araştırma, çok düşük dozlarda bile sürekli emilimin kümülatif etki yaratarak sinir sisteminde hasar bıraktığını gösterirken, çiftçilerin de uygun koruyucu kıyafet giymesini önermiş. Ancak raporda, şirketin bile kendi çalışanlarını koruyamadığı söylenerek, ilacın kullanımının durdurulması önerilmiş.

Rapora aldırmayan hükümet ise, dönemin tarım bakanı John Gummer'in de isteğiyle ilacı kullanmayan çiftçilere baskı uygulamış. İlaçtan etkilenen kişilerin hala hasarı atlatamadığı, kalıcı olarak sakatlandığı belirtilirken, hükümetin bu bilgiyi gizleyerek sorumluluktan kaçmasının skandal olduğu söyleniyor.

Olaydan etkilenen kurbanlar büyük tepki gösterirken, koyun çiftçisi Margaret Mar, 25 yıl boyunca bu mesele için mücadele ettiğini söyleyerek, Sağlık Bakanlığı'nın o zamanlarda olaydan haberi olduğunu ancak hükümetin sessizlik istemesi sebebiyle bir şey yapmamaları söylendiğini aktardı.