İngiltere 'bağımsız' blog yazarlarına propaganda yaptırtıyor

İngiltere'nin "bağımsız" blog yazarlarını, Twitter hesaplarını ve STK'ları kullanarak propaganda yaptığı belirtiliyor.

Dış Haberler

The Guardian'ın haberine göre, İngiltere'nin Araştırma, Enformasyon ve İletişim Birimi (RICU), sosyal medya ve STK'ları kullanarak propaganda yapıyor.

RICU tarafından "bağımsız" blog yazarlarının, Twitter hesaplarının ve çeşitli "yardım kuruluşlarının" kullanıldığı aktarıyor.

'STRATEJİK İLETİŞİM İLE DAVRANIŞ VE YAKLAŞIM DEĞİŞİMİ'
RICU çalışanlarının propaganda kelimesinden hoşlanmadığı, bunun yerine yaptıkları işe "stratejik iletişim" dedikleri bildiriliyor.

The Guardian'ın elindeki belgelere göreyse, "stratejik iletişimin" amacı "davranış ve yaklaşım değişimi" yaratmak.

Kurumun son 2 yıldır IŞİD'e yoğunlaştığı aktarılırken, RICU'nun "endüstriyel ölçek ve hızla" çalıştığı ve yaygın propagnada üretebildiği belirtiliyor. Kurumun, İngiltere hükümeti tarafından desteklendiği belli olmadan, YouTube, Twitter ve Facebook üzerinden seferberlikler yürütebildiği bildiriliyor.

Geleneksel propaganda yöntemlerini de kullanan kurumun, gazetelere çeşitli kanallar aracılığıyla haber ilettiği de söyleniyor.

FARKLI MESLEKLERDEN ÇALIŞANLAR
Kurumun propaganda faaliyeti amacıyla dilbilimciler, psikologlar ve antropologların yanı sıra, "terörle mücadele stratejistleri, dijital medya uzmanları, film yapımcıları ve satış danışmanları" çalıştırdığı duyuruluyor.

RICU birimlerinin, dijital ve geleneksel medyayı izleyip araştırdığı, kitlenin bunlara tepkisini analiz ettiği ve gizli propaganda yürütmek için ayrı bir birimi olduğu, bu şekilde insanların olaylara tepkilerinin değiştirilmeye çalışıldığı aktarılıyor.