İngiliz Kraliyet Ailesi'nin değeri 60 milyar sterlinden fazla

İngiliz Kraliyet Ailesi'nin değeri, araştırmalara göre 60 milyar sterlinden (yani 312 milyar lira) fazla. Kraliçe ve ailesi Birleşik Krallık ekonomisine ise her yıl 1,8 milyar sterlin katkı sağlıyor.

Brand Finance isimli bağımsız işletme değerleme danışmanlığı firmasının yaptığı son araştırma, İngiliz basınında geniş yer buldu.

Araştırmaya göre, İngiliz Kraliyet Ailesi'nin değerinin Birleşik Krallık halkı için sadece manevi değil aynı zamanda maddi olduğunu da ortaya koydu. II. Elizabeth'in ailesinin değeri toplamda 67,5 milyar sterlinken İngiliz ekonomisine her yıl ortalama 2 milyar sterlin kazandırıyorlar.

Londra'da bulunan Buckingham Sarayı, kraliyet sanat koleksiyonu ve kraliyet mücevherleri gibi somut varlıklarının değeri ortalama 25,5 milyar sterlin değerindeyken, rapor monarşinin esas değerini markasından aldığını ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, mal varlığının 42 milyar sterlini kraliyet ailesinin Birleşik Krallık ekonomisine kazandırdığı faydaların değerinden kaynaklanmakta. Buna, yılda yaklaşık 550 milyon sterlin olan turizm üzerindeki etkisi de dahil. İngiltere'yi yurtdışında temsil eden kraliyet ailesinin üyeleri tarafından yapılan çalışmalar nedeniyle ticaretteki artışın yılda 150 milyon sterlin olduğu belirtiliyor.

Araştırma, Aston Martin, Fortnum & Mason ve Prestat çikolataları gibi kraliyet garantisi sahiplerine, özellikle yurtdışı kraliyet bağlantılarından yılda 190 milyon sterlinlik kazancın elde edildiğini ifade ediyor.

Ayrıca, araştırmaya göre Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın giydiği kıyafetler ise sadece 200 milyon sterlin değerinde. Öte yandan, araştırmada kraliyet ailesi, medya sektörüne ise yılda 50 milyon sterlin civarında bir kazanç sağladığı ortaya çıktı.