İngiliz istihbaratı 'Cihatçı John'dan haberdarmış

IŞİD'in videolarında görülen ve mükemmel Londra aksanıyla dikkat çekerek "Cihatçı John" lakabıyla anılan Muhammed Envazi'nin 2008 yılından beri İngiliz istihbarat teşkilatı MI5'ın listesinde olduğu, buna rağmen Suriye'ye gitmesine izin verildiği ortaya çıktı.

IŞİD'in videolarında görülen ve mükemmel Londra aksanıyla dikkat çekerek "Cihatçı John" lakaplı kişinin Kuveyt doğumlu Muhammed Envazi olduğu ortaya çıkmıştı. Kimliğinin ortaya çıkmasının ardından hayatıyla ilgili detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Envazi'nin, batılılarla iletişime geçen El Kaide bağlantılı "Horasan ağı"nın lideri Muhsin el-Fadlı ile 2007 yılında tanıştığı ve bunun ardından Şiilikten Sünniliğe geçerek, giderek radikalleştiği söyleniyor. 

Bunun ardından Envazi'nin 2008 yılında İngiltere'de gerçekleştirdiği örgütlenme faaliyetleri nedeniyle İngiliz istihbarat teşkilatı MI5 tarafından takip altına alındığı ve telefon konuşmalarının dinlendiği belirtilirken, buna rağmen 2013 yılında bir şekilde "İngiliz otoriteleri farketmeden" Suriye'ye gitmeyi başardığı iddia edilirken, İngiliz politikacı Yvette Cooper, hükümetin teröre karşı yasalarındaki eksikliklikleri bu kaçıştan sorumlu tuttu.