İngiliz eski askerler Kobani'de

Afganistan işgalinde bulunmuş eski İngiliz askerlerinin, Kobani'de IŞİD'e karşı savaşta YPG'ye katıldığı iddia ediliyor.

Dış Haberler

Kobani'ye yönelik Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırısı ve YPG direnişi sürerken, bölge "uluslararası" çalışan askerlerin ilgi odağı olmuş durumda.

İngiliz Observer'ın edindiği bilgiye göre, üç kez Afganistan'da İngiltere ordusu için hizmet veren ve beş yıldır yaptığı askerlikten bu sene ayrılan James Hughes, Kobani'de IŞİD'e karşı savaşa katıldı.

Hughes'un yanında bir başka İngiliz Jamie Read de bulunuyor. Kişisel Facebook sayfasından anlaşıldığına göre, Read askeri eğitimini Fransız ordusundan almış.

ASKER TOPLAYAN BİR ABD'Lİ
İki İngilizin, ABD'li Jordan Matson tarafından Kobani'ye gönderildiği tahmin ediliyor. Matson, "Rojava'nın Aslanları" isimli bir grup için yabancı askerler topluyor. Matson, grubun, YPG'nin "resmi" asker toplama uzantısı olduğunu iddia ediyor.

IŞİD'e karşı savaşta yaralanan ve Observer'e konuşan Matson, Hughes ile Read'in yanında olduğunu doğruladı.

Read'in Rojava'ya yakın zamanda gittiği, gitmeden önce de Çek Cumhuriyeti'nde eğitim aldığı iddia edildi.

Kobani'de, bu sefer IŞİD saflarında savaşan 2 İngilizin (Ebu Abdullah el-Habaşi ve Ebu Darda) öldürüldüğü söyleniyor.


Jamie Read ve Jordan Matson

İNGİLTERE AYRIM YAPIYOR
İngiltere, ülke dışındaki savaşlara ve çatışmalara katılanların anti-terörizm yasasını çiğneyebileceğine dikkat çekse de, IŞİD saflarında savaşmakla YPG saflarında savaşmak arasında ayrıma gidiyor.

İçişleri Bakanlığı, yabancı ülkelerde savaşa girmenin "otomatik olarak yasalara aykırı" olmayacağını söylüyor. Bakanlık, bunun savaşın niteliğine ve katılan bireyin faaliyetlerine bağlı olduğunun altını çiziyor.