İngiliz basınında Reina katliamı: Kim, ne dedi?

İstanbul'daki Reina gece kulübüne düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırının ardından İngiliz basınında farklı yorumlar yapıldı.

İstanbul'daki Reina gece kulübüne düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından İngiltere'de yayınlanan Daily Telegraph, Times ve Financial Times konu hakkında makalelere yer verdi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Daily Telegraph gazetesi için bir makale kaleme alan tarihçi akademisyen Mark Almond, 'Bir zamanlar bölge için model olarak gösterilen Türkiye, bugün Pakistan'ın izinden gidiyor' dedi.

Almond şunları söyledi:

"Şiddetin tırmandığı kriz dönemlerinde insanlar sorunları çözebilecek güçlü bir lider arar. Peki ya zaten güçlü bir lider iktidardayken ülke terörizmin yarattığı kaosun içindeyse?

Türkiye'nin içinde bulunduğu durum eşsiz derecede vahim. 1980 askeri darbesinden bu yana, hatta belki de Atatürk'ten bu yana en güçlü Cumhurbaşkanı iktidarda.

Ancak Erdoğan, iktidarı ve yetkileri elinde toplama konusundaki olağanüstü becerisini, ülkenin sorunlarını çözme konusunda sergileyemiyor.

Erdoğan hâlâ bir demokrasi olan Türkiye'de tüm yetkileri tekelinde toplarken, rastgele cinayetler, intihar saldırıları ve ülkenin güneydoğusunda Kürtlere karşı yürütülen mücadele kontrol dışına çıktı.

Erdoğan'ın dış politikası da Rusya ile İran'la düşmanlıktan ortaklığa dönerken, Batı'daki en önemli müttefiki ABD, Türkiye'deki terör saldırılarının arkasında olmakla suçlandı.

Erdoğan döneminde Türkiye ekonomisi hızlı büyüme döneminden hızlı düşüşe geçti. Bir ara Müslüman toplum ile piyasa ekonomisini bir arada barındırma mucizesini gerçekleştirmiş gibi duruyordu. Ancak Suriye ile Irak'taki savaşların etkisi ve terör saldırıları turistleri ülkeden kaçırdı, Türkiye ekonomisini de derin bir resesyona hazırladı.

Türkiye'de eskiden güçlü askeri liderler kamusal düzeni yeniden tesis etmek için -genellikle kanlı yollara başvurarak- devreye girerlerdi.

Ancak 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminden sonra yeni bir girişim -en azından başarı şansı olan yeni bir girişim- mümkün gözükmüyor.

Elbette mevcut açmazdan demokratik yollarla çıkılması tercih edilir. Ancak Erdoğan'ın parlamentodaki rakipleri bölünmüş durumda ve tabanları da Kürtler ya da laikler gibi belli azınlık gruplardan oluşuyor."

Financial Times gazetesinde David Barchard imzasıyla yer alan yazıda, Türkiye'nin çifte tehditle karşı karşıya olduğu söyleniyor ve "Ankara her iki cephede de askeri üstünlüğüne güveniyor' deniyor.

Barchard şunları söylüyor:

"İstanbul'daki pek çok kişi için yeni yıl gecesinde 35 kişinin ölümüne, 65 kişinin de yaralanmasına yol açan saldırı, korkunç ama kaçınılmazdı.

Saldırıyı Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) düzenlediği fikrine dair pek az şüphe var. Suriye'de, El Bab çevresinde Türk güçlerinin ilerleyişine karşılık vereceklerini geçtiğimiz haftalarda tüyler ürpertici açıklamalarla göstermişlerdi.

Saldırıyı kınayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi hedef alan terör örgütlerinin gerçekleştirdiği saldırıların bölgedeki gelişmelerden bağımsız olmadığının bilincinde olduklarını söyledi."

Times gazetesinde ise 'İstanbul'da katliam' başlığıyla yayımlanan yazıda, "Türkiye kritik bir dönemeçte. Batı verebildiği tüm desteği vermeli" deniyor.

Yazı şunları kaydediyor:

"Batı'nın Erdoğan'ı kitlesel tasfiyelerin ters tepebileceği konusunda uyarması doğru ve haklı. Ancak bu huysuz ve zaman zaman aşırı şüpheci olabilen Cumhurbaşkanı'na seslenirken seçtiği kelimelere de dikkat etmeli.

Türkiye hayati bir müttefik. Bu trajedi karşısında tüm iyi dileklerimize ve yardımımıza ihtiyacı var."