İngiliz basını: Türkiye Cuma günü Suriye’ye girebilir

İngiltere’nin yüksek tirajlı gazetesi Daily Telegraph, Türkiye’nin Cuma günü Suriye’ye askeri müdahale başlatabileceğini yazdı.

Daily Telegraph gazetesi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’ye müdahaleye hazırlandığını ve bunun Cuma günü gerçekleşebileceğini yazdı.

Gazetenin Ortadoğu muhabiri Richard Spencer imzalı haber, “Türkiye, IŞİD ve Kürtleri durdurmak için Suriye işgaline hazırlanıyor” başlığını taşıyor.

“Türk basınının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın angajman kurallarında değişikliğe onay verdiğini, bununla hem Esad rejimi hem de IŞİD'in vurulabileceğini bildirdiğini” yazan Spencer, “Türkiye'nin amacının mülteciler için ve IŞİD'e karşı bir tampon bölge oluşturmak olduğunu” ve Erdoğan’ın bu hamleyle güneyde bir Kürt devleti oluşmasını önlemeyi amaçladığını belirtiyor.

Türkiye’nin uzun süredir uluslararası güçler tarafından Suriye’nin kuzeyinde bir tampon bölge oluşturulması yaptığını hatırlatan Spencer, Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyinde yeni bir devlet kurulmasına izin vermeyeceği yönündeki konuşmasından sonra sınıra 18 bin asker göndermek için hazırlık yapıldığını ve müdahalenin Cuma günü başlayabileceğini yazdı.

BİR TAŞLA BİRKAÇ KUŞ VURACAK

 “Türk medyasına yansıyan planlara göre ordunun 60 mil uzunluğunda, 20 mil derinliğinde bir alanı kontrol altına alacağını, bu alan içinde hali hazırda IŞİD elinde bulunan Cerablus ile ÖSO elinde bulunan Azez'in de bulunduğunu” diyen Spencer, şu yorumda bulundu: “Tampon bölge bir taşla birkaç kuş vuracak. Türkiye'nin mülteci kamplarını kendi topraklarının dışında ama kendi koruması altında kurmasına izin verirken; Kürtlerin kontrolündeki, Kobani'den doğuda Irak sınırına, batıda ise Afrin'e uzanan, hali hazırdaki iki bölgenin birleşmesini engelleyecek.”

Spencer, angajman kurallarının müdahale bahanesi olarak kullanılacağını belirttiği haberinde CHP’li Faruk Loğoğlu’nun, “Türk askerini Suriye'ye yollamak için yeterli bir neden yok” sözlerini de aktardı.