Independent'tan suikast yorumu: Türkiye artık daha zayıf ve istikrarsız

Independent'ta yayımlanan bir yazıda, elçi suikastinden sonra Türkiye'nin daha zayıf ve istikrarsız olduğu savunuldu.

Dış Haberler

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un katledilmesinin yankıları sürüyor.

The Independent'ın ünlü Ortadoğu muhabirlerinden Patrick Cockburn, suikastin arkasından ortaya çıkan yeni durumu yazdı.

Cockburn, Suriye'deki savaştan yayılan nefret ve şiddetin Türkiye'yi ne derece istikrarsızlaştırdığının son suikastle ortaya çıktığını savundu.

Cockburn, katil polisin cinayetten sonra söylediği El Kaide "neşidine" de dikkat çekerek, Türkiye'deki cihatçı çevrelerin rolüne değindi.

Büyüleçi Karlov'u koruyamadığı için, Türkiye'nin bedel ödeyeceğini ve Suriye'de Rusya'ya karşı daha uysal olacağını belirten Cockburn, "Şüphe götürmeyen şeyse, Türkiye'nin daha şiddetli bir yer ve daha zayıf bir güç olacağı" dedi.

"Arap Baharı" başladığında, Türkiye'nin şiddeti engellemek ve krizleri çevrelemek için arabulucu rolü oynayabileceğini, ancak Erdoğan'ın Müslüman Kardeşler'i desteklemeyi seçtiğini kaydeden Cockburn, Erdoğan'ın Şam'da rejim değişikliği olacağını düşünen tek kişi olmadığını, ama bu proje çöktüğünde bundan en kötü etkilenenin o olduğunu kaydetti.

Cockburn son olarak, Erdoğan'ın içeride otoriter yönetimini genişlettiğini, ancak bunu yaparken içerideki ve dışarıdaki krizlerle baş edemeyen zayıflayan bir devleti yönettiğini vurguladı.