Independent: Türkiye yıllarca cihatçıların büyümesine izin verdi, uçağı vurmak çaresizlik

Independent'ta yer alan bir yazıda, Türkiye'nin yıllarca cihatçıların büyümesine izin verdiği, uçağı düşürmesinin sebebininse çaresizlik olduğu söyleniyor.

Dış Haberler

Independent'ta yer alan bir yazıda, Türkiye'nin çaresizleşmekte olduğu, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve partisi AKP'nin Suriye'deki politikalarının hatalı ve ağır bedelli" olduğu belirtiliyor.

'TÜRKİYE İSLAMCI GRUPLARI DESTEKLEDİ'

Son dört yılda Türkiye'nin Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın gücünü küçümsediği ve Esad'ın düşeceği umuduyla İslamcı grupları desteklediği bildirilen yazıda, Türkiye'nin "Kürtleri marjinalize ettiği" ve İran gibi bölgesel güçleri de kendisine düşmanlaştırdığı söyleniyor.

Dört yılın ardından Esad'ın hala güçlü olduğu belirtilen yazıda, İran'ın da artık Batı tarafından yok sayılamaz bir oyuncu haline geldiği ve uluslararası toplumun Esad'la değil IŞİD ve diğer cihatçı gruplarla mücadele etmeye odaklandığı aktarılıyor.

Bu durumun Erdoğan için olumsuz olduğu belirtilen yazıda, Türkiye'nin Suriye çatışmasına "barışçıl" bir çözüm istemediği ve bu sebeple çaresizleşmekte olduğu söyleniyor.

'BATI ERDOĞAN'A BASKI YAPMALI'

Erdoğan'ın içeride de "korku ve belirsizlik ikliminden" beslendiğini bildiren Independent, bu iklimin erken seçimde Erdoğan'a yardımcı olduğunu duyuruyor. Ancak bu taktiklerin uzun vadeli bedelleri olduğunu da aktarıyor.

Batı'nın da son seçimlerde sığınmacı sorunu nedeniyle Erdoğan'dan yana tavır aldığını belirten Independent, buna karşın Türkiye'nin vazgeçilmez bir müttefik olmadığını ve Batı'nın Erdoğan'a politikalarını durdurması için baskı yapması gerektiğini öneriyor.

Yazıda uçağın düşürülmesinin sebebinin de bu çaresiz durum olduğu söyleniyor.