İmama göre 'kadın sünneti' İslami olarak zorunlu, yapmamak 'günaha girmek'

Kuzey Kafkasya Müslüman Koordinasyon Merkezi Başkanı, kadın sünnetinin sağlık açsından risk oluşturmadığını ve “İslam’ın öğretileriyle çelimediğini” söyledi.

Kuzey Kafkasya Müslüman Koordinasyon Merkezi Başkanı, Rusya’nın güneyindeki Dağıstan Cumhuriyeti’nde çok fazla uygulanan kadın sünnetini kınayan bir raporu takiben, kadın sünnetinin sağlık açsından risk oluşturmadığını ve “İslam’ın öğretileriyle çelimediğini” söyledi.

“Govorit Moskova” isimli radyodaki ropörtajında müftü İsmail Berdiev, kadın sünneti hakkında “Bildiğim kadarıyla kadının arzularını birazcık terbiye etmek için yapılıyor. Sağlığa kesinlikle zarar vermiyor” dedi. Berdiev, kadın sünnetinin “sadece bir Dağıstan geleneği” olduğunu ekleyerek, uygulamanın yalnızca Kuzey Kafkasya’da yer alan, Rusya’nın güney bölgeleriyle sınırlı olduğunu ileri sürdü.

Aynı zamanda Başbakanlık Dini Kuruluşlarla Koordinasyon Konseyi üyesi olan Berdiev, Dağıstan’ın uzak topluluklarındaki kadın sünnetini ele alan bir raporu yorumlamıştı. Rapor, bir Rus insan hakları ve hukuk danışmanlığı sivil toplum örgütü olan Rus Adalet İnisiyatifi tarafından yayımlanmıştı.

'BU ZORUNLULUĞU YERİNE GETİRMEMEK, GÜNAHA GİRMEK OLUR'

Rapora göre, kadın sünneti Dağıstan’ın bazı bölgelerinde hâlâ uygulanıyor ve halk ile dini liderlerce destekleniyor. Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’deki camilerden birinin imamı, Rus Adalet İnisiyatifi’ne, bu prosedürün İslami kurallara göre zorunlu olduğunu söyleyerek zorunluluğun yerine getirilmemesinin “günaha girmek” anlamına geleceğini vurguladı.

Bu sırada, Dağıstan çocuk hakları delegesi, bu konunun bölge eğitim bakanlığını ve güvenlik polisini çoktan alarma geçirdiğini belirtti.

Kadın sünneti dünya çapında kınanmakla birlikte Birleşmiş Milletler (BM) ve çeşitli bileşenleri tarafından sağlık ve vücut bütünlüğü hakkını zedelediği, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık ile işkencenin bir formu olduğu ve Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırı olduğu gerekçesiyle mahkum ediliyor, tehlikeli ve sağlığı bozucu bir uygulama olarak görülüyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 2016 Mart ayında, ritüelin erişkinliğe geçişe işaret ettiği uluslarda uygulamanın değiştirilmesi çağrısı yapmıştı.

EN AZ 200 MİLYON KADIN SÜNNETİ VAKASI MEVCUT

Ban Ki-mun, konuşmasında “Daha önce kadın sünneti uygulamasını sona erdirmek, insanların ölçülemeyecek derecede acı çekmesini engellemek ve dünyada olumlu bir etki bırakmak için kadınlarla kız çocuklarının güçlerini artırmak hiç bu kadar acil ya da hiç bu kadar mümkün olmamıştı” demişti.

BM verilerine göre, dünyada 30 ülkede en az 200 milyon kız çocuğu ve kadın, bu korkunç kadın sünneti uygulamasından muzdarip. Mali, Somali ve Sudan gibi bazı ülkelerde uygulama neredeyse bir genel olgu. Her ne kadar 2007’de Mısır’da kadın sünneti teknik olarak yasa dışı ilan edilse de, oranlar burada da yüksek.