İlham Ahmed: ABD, Rakka kurtarıldıktan sonra da kalmalı

Suriye Demokratik Konseyi Eşbaşkanı İlham Ahmed, Rakka'nın yeniden inşası ve Suriye'de siyasi çözüm için ABD'nin ülkede kalması gerektiğini savundu.

Dış Haberler

YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ABD destekli Rakka operasyonu sürerken, Kürt siyaseti ABD'nin Suriye'de kalmasını istiyor.

Associated Press'e (AP) konuşan Suriye Demokratik Konseyi (SDK) Eşbaşkanı İlham Ahmed, Rakka'nın yönetimi ve yeniden inşası için ABD'nin mali ve siyasi yardımına ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Ahmed ABD'nin rolünün yalnızca IŞİD'le mücadele ve Rakka için değil, IŞİD sonrasında ülkenin siyasi geleceği belirlenene kadar bir tür "garantörlük" olması gerektiğini kaydetti.

ABD'nin Suriye'deki krizin yalnızca IŞİD'i yenmek değil, "radikal gruplar tekrar ele geçirmesin diye demokratik bir sistem inşa etmek" ile ilgili olduğunu anlaması gerektiğini iddia eden Kürt siyasetçi, "Eğer Amerikalılar bu bölgeleri ve kendi ülkelerini terörden korumak istiyorlarsa, Suriye'de demokratik bir sistem inşa edilene kadar devam etmeliler" dedi.

"Orada bir kurum kalmadı. Rakka yok oldu" diyen Ahmed, IŞİD kentten çıkartıldıktan sonra yönetimi devralacak Rakka Sivil Konseyi'nin yeniden inşa çabalarına yardımcı olunması gerektiğini belirtti.

Ahmed, Kürt birliklerine yardımcı olan ABD askerlerinin ne zaman ayrılacağını da bilmediğini kaydetti.