İdlib'e silahsızlandırılmış bölge

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'deki toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Muhalifler ve rejim kontrolündeki alanlar arasında silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasını kararlaştırdık." ifadelerini kullandı.

Görüşmeler sonucunda önemli kararlar aldıklarını anlatan Putin, İdlib'de silahlı muhalefet ve hükümet güçleri arasındaki kesişme bölgesinde silahsızlandırılmış bölge kurulması konusunda mutabakat sağladıklarını vurguladı. Rusya Devlet Başkanı, ''Militanların Halep'e ve Rusya'nın Tartus Hmeymin üslerine saldırı tehlikesi var'' diyerek devam etti.

Silahsızlandırılmış bölgenin 15 Ekim'den itibaren faaliyete geçirileceğini ve Rusya ile Türkiye tarafından kontrol edileceğini belirten Putin, El Nusra da dahil olmak üzere militan grupların bölgenin dışına çıkarılacağını vurguladı.

Bölgenin 15-20 kilometre genişliğinde olacağını ve muhaliflere ağır silahlarını bıraktırma kararı aldıklarını kaydeden Putin, bu yaklaşımın Suriye hükümeti tarafından da desteklediğini söyledi.