Idlib'de Suriye'nin tarihi zenginlikleri yağmacı yobazların tehdidi altında

Suriyeli yetkililere göre Nusra'nın eline geçen İdlib'de Suriye'nin tarihsel zenginlikleri yağmacı yobazların tehdidi altında.

Reuters'e konuşan İdlib Müzeler Sorumlusu Maamun Abdulkerim geçtiğimiz hafta Cumartesi günü El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'nin eline geçen şehirde kasalarda muhafaza edilen 15 bin tarihi eserin karaborsada satılma riski ile karşı karşıya olduğunu belirrtti. 

"İdlib'de yaşanan tam bir felaket" diyen Abdulkerim bunun şimdiye kadar Suriye kültürünün başına gelen en büyük felaket olduğunun altını çiziyor. 

Abdulkerim'in ifadesine göre binlerce yıllık 15 bin parça tarihi eser İdlib Müzesi'nde ve şehrin farklı noktalarında kasalarda muhafaza ediliyor. İdlib'in düşmesinin ardından müze çalışanlarının müzeden atıldığını söyleyen Abdulkerim, eserlerin kaçak yollarla Türkiye üzerinden karaborsada satılmasından endişeli.

Suriye Devleti şimdiye kadar IŞİD yönetimine geçmiş olan değişik şehirlerdeki müzelerden bin 500 parça tarihi eserin çalındığını belirtiyor. 

Zengin bir tarihsel mirası olan Suriye, UNESCO'nun dünya mirası kabul ettiği altı bölgeye ev sahipliği yapıyor. Ancak cihatçıların eline geçen hemen her şehirde müzeler yağmalanıyor, tarihi mezar ve heykeller "put" oldukları gerekçesi ile tahrip ediliyor ya da yıkılıyor. İdlib'de bulunan Maraa Müzesi dünyanın üçüncü en zengin Roma dönemi mozaiklerine sahip.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Şubat ayında bu tarihi eserlerin ticaretinin yapılmasını yasaklamıştı.   

Maara Müzesi'nde 2012 yılında tahrip edilen Roma dönemi eserleri 

Halep'te tamamen tahrip edilen Bilim Müzesi

Alma Ara Müzesi'nden bir görüntü