İdlib'de Müslüman Kardeşler-El Kaide parmağı

Suriye'nin İdlib kentine yapılan El Kaide öncülüğündeki operasyona katılan birçok önemli "emir"in, Mısır kökenli olduğu ve Müslüman Kardeşler'in yasal partisinde çalışma yaptıkları ortaya çıktı.

Dış Haberler

Suriye'nin İdlib kenti, El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi öncülüğündeki bir grup cihatçı örgüt tarafından geçen haftasonu ele geçirilmişti.

Nusra'nın öncülük ettiği "Fetih Ordusu" isimli ittifakta, Ahrar'uş Şam, Cund'ül Aksa, Ceyş'ül Sünne ve Feylak'uş Şam gibi örgütler de yer alıyordu.

Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı grupların dahil edilmediği saldırıdan sonra, kentin şeriatla yönetileceği, Fetih Ordusu'nun da "yeni fetihlere devam edeceği" açıklandı.

El Kaide bağı bilinen Nusra'nın yanı sıra, bir başka El Kaide bağlantılı örgütün, Ahrar'uş Şam'ın da etkinliği göze çarpıyor. 

Ahrar'uş Şam'ın kurucusu Ebu Halid es-Suriye, geçen sene Şubat ayında şaibeli bir saldırı sonucunda öldürülmüştü. Suri, 2013 yılında Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Nusra Cephesi arasında çıkan liderlik krizinde, Ayman el-Zevahiri tarafından El Kaide'nin arabulucusu olarak ilan edilmişti.

Lübnan'dan yayın yapan Es-Sefir'in haberine göre, İdlib saldırısında ölen bir Ahrar'uş Şam emiri Ebu Hafs el-Mısri'nin de, 1988'de Afganistan'da El Kaide'yi kuran 15 kişilik ekibin içinde yer aldığı ileri sürülüyor. Mısri'nin aynı zamanda Zevahiri'nin de eski bir arkadaşı olduğu belirtiliyor.

Dikkat çeken nokta ise, Ahrar emirleri arasında çok sayıda Mısırlının bulunması. İdlib saldırısında, Ebu Hafs'ın yanı sıra Ebu Bara el-Mısri ve Ubeyde el-Mısri gibi başka Mısırlıların da öldürüldüğünü belirtiliyor. İlginç olan, Ebu Hafs'ın Suriye'ye gelerek savaşa katılmadan önce, Mısır'daki Müslüman kardeşler teşkilatının yasal partisi Adalet ve Özgürlük Partisi'nde faaliyet yürütmesi.