'İdam edilen insanların arasında en çok yoksullar yer alıyor'

İdam Karşıtlığı Dünya Koalisyonu tarafından bugün 15’incisi düzenlenen ‘Dünya İdam Karşıtlığı Günü’ etkinliğinde, idam edilenler arasında en çok yoksul insanların yer aldığına dikkat çekildi.

İdam Karşıtlığı Dünya Koalisyonu, "Dünya İdam Karşıtlığı Günü" etkinliğinde yaptığı açıklamada, idam edilen insanlar arasında en çok yoksulların yer aldığına vurgu yaptı.

Dünya İdam Karşıtlığı Günü organizasyonu bu yıl, "yoksulluk ve sosyal olarak ötekileştirilmiş kesimlerin ölüm cezasına daha sık çarptırılma riski taşıdığı gerçeği"ne odaklandı.

Organizasyonun verdiği bilgilere göre 2016 yılında idamların yüzde 87’sinin İran, Pakistan, Irak ve Suudi Arabistan'da gerçekleştiği belirtilerek, 55 ülkede ölüm cezalarında artış yaşandığı aktarıldı.

2015 yılında ölüm cezasına çarptırılanların sayısı bin 998 düzeyindeyken, bu sayının 2016’da 3 bin 117’ye yükseldiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi geçen hafta, 13 ülkenin (Botswana, Burundi, Mısır, Etiyopya, Bangladeş, Çin, Hindistan, Irak, Japonya, Katar, Suudi Arabistan, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri) itirazlarına karşın, eşcinselliğin ölüm cezasına çarptırılmasını kınama kararı almıştı.