İçinde en fazla casus olan örgüt İngiliz Troçkist partisi 'Sosyalist İşçi'ymiş

İngiltere’de ağırlıklı olarak sol örgütlere sızan polis casuslarıyla ilgili yapılan bir araştırmaya göre bünyesinde en fazla gizli polis barındıran örgüt Troçkist Tony Cliff’in kurucusu olduğu Sosyalist İşçi oldu.

Dış Haberler

İngiliz gazetesi Guardian ile Gizli Polis Araştırma Grubu tarafından ortaya çıkarılan listeye göre, İngiliz polisi 1970-2007 yılları arasında Troçkist parti Sosyalist İşçi’ye 24 casus sızdırdı.

“Kim Kimdir” adlı liste henüz son aşamasına gelmedi ve araştırma sonuçlarına göre halen güncelleniyor. Şimdiye kadar örgütlere sızdığı belirlenen gizli polis sayısının üçte birine ise Sosyalist İşçi’nin ev sahipliği yaptığı ortaya çıktı.

1950 yılında Tony Cliff tarafından kurulan Sosyalist İşçi Partisi’ne sızmanın ölçeği Guardian ve Gizli Polis Araştırma Grubu tarafından yayımlanan veri tabanında ortaya çıktı. Guardian’da yer alan haberde küçük bir parti olan Sosyalist İşçi’ye polis tarafından gösterilen bu ilginin soru işaretleri yarattığı vurgulandı.

Araştırmaya göre sahte kimliklerle partiye sızan dört polis casusu kadınlarla ilişkilerini kullandı ve birinin de parti üyesi bir kadından çocuğu oldu.

Guardian’ın haberine göre, ikinci büyük ölçekteki polis sızmasıysa 1968-1972 yılları arasında Vietnam Savaşı’na karşı kurulan Vietnam Dayanışma Kampanyası adlı örgüte oldu. Bu yıllar arasında 9 gizli polis bu örgüte sızdı.

İngiliz Gizli Polisi’nin daha çok sol örgütlere sızdığı görülürken, hayvan hakları ve çevre örgütlerine de ilgi gösterdiği ortaya çıktı. Araştırmanın henüz tamamlanmayan sonucuna göre polis casusu yerleştirilen aşırı sağcı yalnızca üç örgüt bulunuyor, bunlar da İngiliz Ulusal Partisi, Combat 18 ve Birleşik İngiliz İttifakı.

İngiliz gizli polisinin sızdığı örgütler arasında ırkçılık, silah ticareti, nükleer silahlar, krallık karşıtı grupların yanısıra sendikalar da yer aldı. Yine polisin kötü muamelesine karşı aileler tarafından kurulan bazı dayanışma örgütleri ile İrlanda sorunuyla bağlantılı 8 örgüt de polisin sızdığı gruplar arasında bulunuyor.

Veritabanında emekli yargıç Sir John Mitting’in geçen 50 yılda siyasi gruplara sızan polislerle ilgili çalışmasından veriler de yer alıyor. Mitting’in araştırmasınınsa henüz başlangıç aşamasında olduğu, kanıtlarıyla beraber kamuoyuna gelecek yıl açıklanacağı belirtiliyor.