IBM 'yaşlıları' eliyor mu... Yüz milyonlarca dolar tazminat gelebilir

Son on yılda binlerce kişiyi işten çıkarmasıyla bilinen teknoloji şirketi International Business Machines Corp. (IBM), yaşları gerekçesiyle üç kişiyi işten çıkardı. Şirkete dava açan eski çalışanların avukatı, ülkede işçi haklarını savunmasıyla ünlenen Shannon Liss-Riordan oldu.

Daha önce Amazon, Uber ve Google işçilerinin davalarına bakmasıyla tanınan ABD'li avukat Shannon Liss-Riordan, teknoloji şirketi International Business Machines Corp.'un (IBM) yaşlarını bahane ederek işten çıkardığı üç kişinin adına şirkete dava açtı.

IBM'den çıkarılan işçiler, “IBM, son yıllarda daha genç işgücü oluşturmak adına yaşlı çalışanları sistematik olarak işten çıkarıyor” ifadelerini kullandı. Araştırmacı gazetecilik kuruluşu ProPublica'nın verilerine göre IBM, son altı yılda 40 yaş üstü 20 binden fazla kişiyi işten çıkardı.

Henüz doğrulanmayan bazı kaynaklara göre ise Eşit İstihdam Fırsatları Komisyonu (EEOC), IBM hakkındaki şikayetleri tek bir dosyada toplayarak şirket hakkında soruşturma açma hazırlığında.

IBM'nin son on yılda maliyetleri kesme ve işgücünü yeniden yapılandırma gerekçesiyle ABD ve Kanada başta olmak üzere pek çok ülkede binlerce kişiyi işten çıkardığı biliniyor.

IBM sözcüsü Ed Barbini, “İşgücümüzdeki değişiklikler yaşla değil, vasıfla alakalı. Aslına bakarsanız 2010'dan bu yana ABD'deki işgücümüzün yaş ortalamasında bir değişiklik yok, vasıflı çalışan konusunda ise kökten bir değişim yaşadık. Bu nedenle bu yeni teknoloji devrinde başarılı olmak için vasıflı ve eğitimli çalışanlara yoğun yatırımlar yapmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Davanın görülmesi durumunda IBM'nin işten çıkardığı kişilere yüzlerce milyon dolar ödemek zorunda kalabileceği belirtiliyor.

2009 yılında ABD'de binlerce kişiyi işten çıkaran IBM, 2008 yılında Türkiye'de toplu iş sözleşmesi talep eden Tez-Koop İş Sendikası üyesi işçilere baskı politikaları uygulamış, şirketin sendikaya karşı açtığı dava ise sendikanın zaferiyle sonuçlanmıştı.