İbadi: Referandumun ertelenmesi değil tamamen iptali gerekir

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yapmayı planladığı referandumla ilgili, "Bunu kökünden reddediyoruz. Referandumun ertelenmesi değil, tamamen iptal edilmesi gerekir" dedi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Bağdat'taki hükümet sarayında yerel ve uluslararası basın temsilcileriyle bir araya geldi.

IKBY referandumunu değerlendiren İbadi, referanduma tümden karşı olduklarını vurgularken, "Referandum ister şimdi isterse gelecekte ve ister Kürdistan isterse diğer bölgelerde yapılsın, bunu kökünden reddediyoruz. Referandumun ertelenmesi değil, tamamen iptal edilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

"SADDAM'IN HATALARI TEKRARLANIYOR"

IKBY yetkililerinin referandumla ilgili kullandığı söylemin "tehlikeli bir tırmanış"a doğru gittiğini belirten İbadi, şöyle devam etti:

"Referandum meselesi doğru olmayan bir çekişme ve anlaşmazlıktır. Hem  hükümet, meclis, yargı ve devletin diğer birimlerinde yer alacaksın hem de  buraların kararını tanımayacaksın. Bu, asla kabul edilir bir durum değil.  Referandumla ülkenin zayıflatılması isteniyor. Saddam'ın hataları bugün  tekrarlanıyor. Ayrıca bundan dolayı komşu ülkelerimizin güvenliğini bozmak istemiyoruz."

Kürt liderlerle Bağdat'ta tüm diyalog kapılarını açık tuttuklarını aktaran İbadi, "Konuyu hiçbir taviz vermeden çözmeye hazırız. Çünkü hatayı biz  değil onlar yaptı." değerlendirmesinde bulundu.

İbadi, referandumun ertelenmesi karşılığında uluslararası toplumun öncülüğünde IKBY ile Bağdat arasında görüşülecek alternatif tekliflerinin olmadığını belirterek, "Tek önerimiz, referandumun iptaliyle ilgili ciddi ve direkt diyalog. Bu da Irak'ın önerisidir başka kimsenin değil." diye konuştu.

 "GÜVENLİĞİ KORUMA YETKİMİZ MEVCUT, UMARIM O DÜZEYE GELMEYİZ"

Irak Başbakanı, referandumun IKBY ve tartışmalı bölgelerde yapılması halinde önlerinde her gün güncelledikleri çok sayıda seçenek olduğunun altını çizdi.

İbadi, "Umarım bazı bölgelerde (tartışmalı bölgeler) güvenlik açığı yaşanmaz. Çünkü yaşandığı halde orada her türlü güvenliği sağlama görevimiz devreye girecek. Bölge (IKBY) dahil ülkenin her yerindeki vatandaşımızın güvenliğini koruma yetkimiz mevcut. Çok faal adımlar atacağız. Umarım o düzeye gelmeyiz." diye konuştu.