Hükümet ile FARC arasında yarın yeni anlaşma imzalanacak

Daha önce vardıkları anlaşma referandumda reddedilen Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) Perşembe günü yeni bir barış anlaşması imzalayacak.

Kolombiya'da "barış" için yeni bir girişim başlatıldı. Geçen ay Kolombiya hükümetiyle gerilla örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) arasındaki barış anlaşmasının referandumla reddedilmesinden sonra gerillalara çok "yumuşak" davranıldığı eleştirileri yapılmıştı. Yeni anlaşmanın referanduma götürülmeyeceği, ancak kongrenin onayına sunulacağı bildirildi.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre iki taraftan müzakereciler yaptıkları açıklamada "Hükümet ve FARC delegasyonu sorunu bitirmek ve sağlam ve kalıcı bir barış sağlamak için son bir anlaşma imzalamaya karar verdiler" dendi. İki taraf anlaşmanın onay için kongreye sunulacağını, bunun için gerekli prosedürler üzerinde çalışıldığını belirttiler.

Gerilla örgütüyle varılan barış anlaşmasına karşı çıkanlar, suç işlemiş örgüt üyelerinin af edilebilecek olmasını ve FARC'ın meşru bir siyasi partiye dönüştürülmesinin örgütün nüfuzunu arttırabilecek olmasını eleştiriyorlar.

Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos yeni barış teklifinin daha güçlü olduğunu ve siyasi muhaliflerinin de talep ettiği değişiklikleri dikkate aldığını söyledi. Ancak ana muhalifi ve barış anlaşmasına karşı çıkan eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe FARC'a aşırı taviz verildiğini savunuyor.