HRW: Suriye muhalefeti sivilleri bombaladı

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından hazırlanan raporda, Suriye'deki silahlı grupların sivilleri öldürmek için bombalı araç ve roket saldırıları düzenlediği saptandı.

Dış Haberler

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Ocak 2012 ile Nisan 2014 arasında Suriye'deki silahlı gruplar tarafından yapılan saldırıları inceleyen bir rapor yayımladı.

Raporda ayrım gözetmeksizin yapılan bombalı araç, havan topu ve güdümsüz roket saldırılarına odaklanıldı. Bu saldırıların, nüfusun yoğun olduğu hükümet kontrolündeki bölgelere düzenlendiğine dikkat çekildi.

Rapor, saldırıların kurbanlarının, görgü tanıklarının, saha araştırmalarının ve herkes tarafından ulaşılabilen fotoğraf ve video kayıtlarının incelenmesiyle hazırlandı. Raporun incelediği bölgeler Şam ve Humus.

Silahlı grupların bombalı araç ve patlayıcı saldırılarını 2012 yılında orduya ve güvenlik güçlerine karşı kullanmaya başladıklarını söyleyen HRW, bu sıralarda sivillere yönelik de benzer eylemlerin düzenlendiğini kaydetti.

Buna göre, incelemeye konu olan tarih aralığında, yalnızca Şam Ceremena'da 17 kez bombalı araç ve yol kenarına döşenmiş patlayıcı saldırısı düzenlendi. Saldırıya konu olan mekanlar arasında ticaret/alışveriş merkezleri ve konut alanları da bulunuyor.

HRW, saldırıların sivil nüfusu terörize etmek için yapıldığını, bunun da uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini belitti.