HRW: Kürdistan yönetimi tartışmalı bölgelere Arapların dönmesine izin vermiyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü, IŞİD tehdidi nedeniyle boşaltılan tartışmalı bölgelere Arapların dönmesinin, Kürdistan yönetimi tarafından engellendiğini rapor etti.

Dış Haberler

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) nedeniyle topraklarını terk eden insanlar, yeni bir durumla karşı karşıya.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından hazırlanan rapora göre, Erbil ve Nineva'da Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) IŞİD nedeniyle göç etmiş Arapların geri dönmesini engelliyor.

HRW'de terörizm ve terörle mücadele konuslarında araştırma yapan Letta Tayler, Arapların kordon altına alındığı ve evlerine dönüşlerinin engellendiğini söylerken, "Bütün bunlar anlaşılır güvenlik kaygısından öte" dedi.

HRW, Arap topluluğunun "kolektif olarak cezalandırıldığını" savunurken, tartışmalı bölgelerde oturan Arapların geri dönmekten men edildiği belirtildi.

Raporda, Kürtlerin ise geri dönmelerine izin verildiği, bazı örneklerde ise Arapların evlerine yerleştirildiği söylendi.

Görüşlerine yer verilen bazı Kürt yetkililer, bu bölgelerdeki Arapların IŞİD ilerleyişini desteklediklerini ve hala IŞİD'le işbirliği halinde olduklarını söyleyerek yapılanları savundu.

HRW, Araplara yönelik bazı tedbirlerin Ocak ayında yumuşatıldığını, ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi.