HRW: Kiev hükümeti insani yardımı engelliyor

İnsan Hakları Gözlemevi, Kiev hükümetinin ulaşım kısıtlamaları ve sosyal güvenlik kesintileri nedeniyle doğu Ukrayna halkının tıbbi hizmetlere erişiminin engellendiğini belirtti.

Dış Haberler

İnsan Hakları Gözlemevi (HRW) tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna hükümeti tarafından ülkenin doğu bölgelerine dönük olarak uygulanan “ulaşım sınırlamalarının” ilaç ve diğer medikal gereçler başta olmak üzere insani yardımların ulaştırılmasına engel olduğunu açıkladı.

HRW, ülkenin doğusundaki isyancıların kontrolü altında olan bölgelerde devlet destekli tıbbi malzeme ve hizmete ihtiyaç duyan hastaların bu kısıtlamalardan en çok etkilenen kesim olduğunun altını çizdi. Örgüte göre HIV ve tüberküloz gibi hastalıklarla mücadele eden hastalar ortaya çıkan durum nedeniyle tedavilerine devam edemez durumda.

HRW Avrupa ve Orta Asya araştırma sorumlusu Yulia Gorbunova, “İlaç ulaştırmada yaşanan gecikmeler seyahat engeli ve silahlı çatışmalarla birleşince bölgedeki tıbbi merkezlerde ciddi eksiklikler ortaya çıktı. Bu durumda isyancıların kontrol ettiği bölgelerde yaşayan ciddi sağlık sorunları olan ve medikal yardıma ihtiyaç duyan insanların hayatı tehlikeye girdi” ifadelerini kullandı.

HRW’ye bilgi veren bazı yerel ve uluslararası yardım kuruluşları Ocak ayından bu yana bölgeye ilaç ve tıbbi gereç ulaştırmak istediklerinde Kiev güçlerince kendilerine çeşitli zorluklar çıkarıldığını ve engellendiklerini aktardılar.

Kasım 2014’te Ukrayna hükümeti ülkenin doğusundaki ayrılıkçı bölgelerde yaşayan halkın hastane, emeklilik maaşı ve sosyal güvenlik harcamalarını durdurdu. Bölge halkı sosyal haklardan faydalanmak için hükümet kontrolündeki bölgelere gitmek zorunda bırakıldı. Ocak 2015’te ise, isyancı bölgelerle hükümetin kontrolü altındaki bölgeler arasında gidip gelmek için özel bir geçiş izni şart koşulmaya başlandı. Bu andan itibaren bölge halkı için çeşitli gerekçelerle sosyal haklardan faydalanmak imkansız hale geldi.