Hollandalı 'cihatçı' kadın yargıç önünde

Türk kökenli bir IŞİD militanı ile internette tanıştıktan sonra çarşafa girip Suriye'ye giden, ancak burada aşık olduğu IŞİD'ci tarafından başka bir militana "sunulan" Hollandalı kadın, yargıç karşısında.

Dış Haberler

Türk kökenli Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanı Ömer Yılmaz ile evlenmek için Suriye'ye giden ve annesi tarafından kurtarılarak Hollanda'ya getirilen 19 yaşındaki Aicha bugün mahkemeye çıkıyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Hollandalı genç kadın, "terör örgütüne üyelik ve ve devlete karşı suç işlemekle" suçlanıyor.

Yerel basınında Aicha için, "eline silah almasa da IŞİD'e katılarak suç işlediği" yorumları yapılıyor.

Maastricht kentinde tutulan Aicha'nın gözaltı süresi geçen hafta üç gün daha uzatılmıştı.

Lahey'deki Terörle Mücadele Merkezi uzmanlarının da katıldığı sorgulama için yasal süre bugün doluyor.

İNTERNETTE TANIŞTI
Sterlina P., internet üzerinden tanıştığı IŞİD militanı Ömer Yılmaz'a aşık oldu. Yılmaz'ın etkisiyle kısa sürede radikalleşen genç kız, adını Aicha olarak değiştirdi ve çarşaf giymeye başladı.

Pasaportuna el konan Aicha, Şubat ayında Türkiye ve AB ülkelerinde pasaport yerine de geçen kimlik kartını kullanarak trenle Türkiye'ye gitti. Oradan da Suriye'ye geçti.

Aicha ile IŞİD militanı Yılmaz, imam nikahıyla evlendi. Ancak üç ay sonra Aicha'dan sıkılan Yılmaz, onu zorla hiç tanımadığı ve sevmediği Tunuslu bir başka IŞİD militanına "sundu".

Bunun üzerine hayalkırıklığı yaşayan Aicha Maastricht'de yaşayan annesi Monique'e ulaşarak yardım istedi.

Avukatının açıklamasına göre anne Monique Türkiye'ye gitti. Orada çarşaf giyip, IŞİD'in Suriye'deki "hilafet merkezi" olan Rakka'ya geçti ve kızını IŞİD'in elinden kurtardı.

Aicha'nın pasaportu olmadığı için bir süre Türkiye'de kalan anne-kız, Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği'nin girişimi ile Amsterdam'a dönmüş, Aicha da geçen hafta Schipol Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı.