Hollanda'da Müslüman kadın doktor adayları: Erkek doktor istemiyoruz

Hollanda'daki Erasmus Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okuyan iki Müslüman kız öğrencinin,"pratik klinik becerisi" dersinde erkek öğrenciler tarafından muayene edilmek istememesi dava konusu oldu.

Erkekler tarafından muayene edilmeyi reddeden Müslüman kız öğrenciler, Rotterdam'daki Erasmus Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde zorunlu olan pratik klinik becerisi dersinden sınıfta kaldı. Başvuruları, "dine dayalı ayrımcılık uygulanmaycağı" gerekçesiyle üniversite tarafından geri çevrilen Müslüman öğrenciler kararı yargıya taşıdı.

BBC'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, İnanç ve bilimsel eğitim konusunda ilk kez böyle bir dosya ile karşılaşan Yüksek Öğretim Temyiz Mahkemesi, kararını altı hafta sonra açıklayacak.

Erasmus Üniversitesi Tıp Fakültesi Sözcüsü David Draxhage, mahkemenin Müslüman öğrencilerden yana tavır alması durumunda bilimsel eğitimin yara alacağını düşünüyor. Sözcüye göre, böyle bir kararla pratik klinik becerisi dersinin geleceği de tehlikeye girecek.

 

'TEMEL HASTA MUAYENESİ'

Tıp fakültesi sözcüsü David Drexhage, bunun aile hekimlerinin de yaptığı temel hasta muayenesi olduğunu belirtiyor.

Erasmus Üniversitesi'ne göre, bedensel muayene tıp fakültesi öğrencileri için gerekli. Bu sayede muayenenin nasıl bir hassasiyet gerektirdiğini, doktorun bunu nasıl saygı ve özenle yapması gerektiğini öğreniyorlar.

Müslüman kız öğrencilerse, "Vücudumuzu yabancı bir erkeğe göstermek istemiyoruz" diyerek, bu isteği de Hollanda Anayasası'nda yer alan "din özgürlüğü" ve "bedene dokunulmazlık" haklarına dayandırdılar.

DİN EKSENLİ AYRICALIK SIKINTI YARATIR

Erasmus Üniversitesi yetkilileri, bütün tıp fakültesi öğrencilerinin daha okula kayıt aşamasında bu dersle ilgili bilgilendirildiklerini belirtiyor.

Din eksenli ayrıcalığın büyük sıkıntılar doğuracağını savunan fakülte sözcüsü Draxhage, "Çünkü öğrencilerin büyük bölümü Müslüman ya da koyu Hıristiyan" diyor.