Hollanda hükümeti, Malezya uçağı soruşturma bilgilerini vermeyi reddetti

Hollanda hükümeti, Ukrayna'da düşürülen Malezya uçağını araştıran komisyonun raporuna ilişkin ayrıntıları kamuoyuna açıklamayı reddetti.

Dış Haberler

Hollanda hükümeti, Ukrayna'nın doğusunda düşürüldüğü iddia edilen MH17 Malezya uçağı vakasını soruşturmak için kurulan Birleşik Soruşturma Ekibi (JIT) üyeleri arasında imzalanan anlaşmayı kamuoyuna açıklamaya reddetti.

Hollanda'dan yayın yapan Elsevier, Güvenlik ve Adalet Bakanlığı'ndan, Bilgi Edinme Yasası kapsamında JIT anlaşması hakkındaki bilgileri talep etti. JIT, 4 ülkeden oluşuyor: Avustralya, Belçika, Hollanda ve Ukrayna.

4 ülke arasındaki anlaşmaya göre, anlaşmanın gizliliği ülkeler tarafından korunabilecek. Yani, herhangi bir ülke, kanıtlardan birisinin kendisine zarar vereceğini düşünürse, bunu gizleme hakkına sahip.

Ancak işin tuhaf tarafı, MH17'nin düşürülmesi olayında şüphelilerden birisi olan Ukrayna'nın, kanıtlara saklama hakkına sahip olması.

Talep edilen ayrıntılar arasında soruşturma teknik ve taktikleri ile soruşturma ekibindekilerin isimleri de bulunuyor. Hollanda hükümeti, bu bilgileri açıklamayı da reddetti.

Düşürülen uçak Malezya'ya ait olmamasına rağmen, JIT'in içerisinde bu ülke yer almıyor. Malezyalı yetkililer, soruşturmanın ilerlemesi için kendilerinin de JIT'e dahil edilmesini istiyorlar. 

MH17'nin düşürülmesi konusunda, taraflar birbirini suçluyor. Kiev hükümeti, olayın sorumlusunun Donetsk'li milisler olduğunu iddia etmesine rağmen, soruşturmayı gizliyor. Donetsk ise, uçağı Kiev güçlerinin düşürdüğünü öne sürüyor.