Hindistan'da 'taşıyıcı annelik' için yasal düzenleme: Yasaklar geliyor

Bir kaç bin sterlin karşılığında taşıyıcı anne olan kadınların ülkesi Hindistan'da, taşıyıcı annelik hakkında yasal düzenleme geliyor.

Dış Haberler

Hindistan, taşıyıcı annelik koşullarını sınırlayan bir yasa tasarısını, ülke meclisinde onayladı. Hekimler, çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin imkanlarını daralttığı gerekçesiyle tasarıyı eleştiriyor.

Tasarı, eşcinsel çiftler, yabancılar ve tek başına anne/baba olmak isteyen kişiler için, taşıyıcı annelik seçeneğini ortadan kaldırıyor. Hindistan'da kolay yollarla uygulanan taşıyıcı anneliğin, istismar konusu olduğu iddia ediliyor.

Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj; "Tasarı, taşıyıcı anneliğin ticarileşmesini engellemeye dönük kapsamlı bir metin" dedi. Bakan, yalnızca tıbbi olarak çocuk sahibi olması mümkün olmayan, en az 5 yıllık evli çiftlerin, taşıyıcı anne seçeneğini kullanabilmesini planladıklarını söyledi. Fazla ayrıntı vermeyen bakan, taşıyıcı annelerin yakın akrabalar olabileceğini bildirdi.

Swaraj, üçüncü kez taşıyıcı annelik yoluuyla bebek sahibi olan bir Bollywood aktörünü eleştirmiş, "Ünlüler için taşıyıcı annelik yoluyla bebek sahibi olmak moda oldu, gereklilik değil" demişti.

65 MİLYON STERLİNLİK GELİR KAYNAĞI

Düzenleme, hali hazırda taşıyıcı anne olan ve bebek sahibi olmayı bekleyen kimseleri mağdur etmemek için 10 ay sonra yürürlüğe girecek.

(Yasayı protesto eden taşıyıcı anneler)

Hindistan, 2002'den bu yana taşıyıcı annelik için bir merkez üssü haline geldi. Ülkede kadınlara yıllık olarak ödenen toplam taşıyıcı annelik bedelinin 65 milyon sterlini bulduğu belirtilirken, 40 hafta boyunca başkaları için bebek taşıyan kadınların aldığı ücretin 3,760 sterlin olduğu ifade ediliyor.

Hindistan Taşıyıcı Annelik Hukuk Merkezi'nden Hari G. Ramasubramanian; "Taşıyıcı annelik yasadışı ya da ahlaksızca görülemez. Yasa, taşıyıcı annelerin üreme haklarına saldırıdır" dedi.