Hindistan'da kadınların zaferi: 'Üçlü talak' anayasaya aykırı

Hindistan Yüksek Mahkemesi, müslüman çiftler arasında erkeğin üç kez "Boş ol" demesiyle nikahın düşmesi (üçlü talak) uygulamasının, anayasada yer almadığı için yasal olmadığına hükmetti.

Hindistan Yüksek Mahkemesi, boşanmayla ilgili örnek olabilecek bir karara imza atarak, Müslüman çiftler arasında erkeğin üç kez "Boş ol" demesiyle nikahın düşmesi (üçlü talak) uygulamasının,  yasal olmadığına hükmetti.

Sputnik'in haberine göre, yasayı mahkemeye taşıyan kadınlardan biri olan Şayara Bano, mahkemenin kararını "Nihayet bugün artık özgür hissediyorum. Elimdeki karar pek çok Müslüman kadını özgürleştirecek" sözleriyle karşıladı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de kararı olumlu karşılayarak, twitter hesabında "Yüce Yüksek Mahkeme'nin üçlü talak ile ilgili aldığı karar tarihidir. Karar Müslüman kadınlara eşit haklar veriyor ve kadınların güçlenmesi için bir güvence teşkil ediyor" ifadelerini kullandı.

Erkeğin üç kez art arda "Boş ol" (talak) demesiyle kadının boşanmış sayılacağı şeklindeki uygulama, Pakistan ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere pek çok ülkede yasak.